3 miesiące do tyłu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 17:07

Mam pytanie- jesli osoba składa wniosek na SP i nie zmiesciła sie ze złozeniem wniosku u mnie w tych trzech miesiącach to wypłacam swiadczenie od dnia złozenia wniosku u mnie prawda?
~:)

Napisano: 02 kwie 2014, 17:07

miesiąca
~Elmer

Napisano: 02 kwie 2014, 17:11

od początku miesiąca? bo mam pana który juz zasadza sie na SP dla matki w mysl tych nowych przepisów które maja wejśc w zycie a wniosek o ustalenie stopnia ma z lutego na dodatek ktos mu ciągle doradza ze kiedy nie złozy to i tak dostanie 3 miesiące wstecz :)

Napisano: 02 kwie 2014, 17:18

ale póki co jeszcze nie ma żadnej zmiany , niech pan się nie zasadza
~iwąka

Napisano: 02 kwie 2014, 17:20

a ktore to nowe przepisy majace wejsc w zycie pozwola mu na ubieganie sie o SP na matke z orzeczeniem z lutego br.?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2014, 17:25

ten pan przyszeł z wnioskiem na szo ale sie rozmyslił bo i tak dostałby odmowe i ten \"wójek dobra rada\" poinstruował go ze skoro matka ma znaczny stopień 7) na tak 8) na nie- to lepiej bedzie jak poczeka i jak te przepisy wejda w zycie w maju to niech złoży wniosek na matke o SP i dostanie wyrównanie 3 miesiące wstecz.

Tak został poinformowany przez kogos nie wiem przez kogo ale tenPan jest strasznie roszczeniowy i nieprzyjemny i powiedział ze jak nie dostanie to on do Sztrafburga nawet pójdzie bo mu sie nalezy :)

Napisano: 02 kwie 2014, 17:43

\'skoro matka ma znaczny stopień 7) na tak 8) na nie\'

Przy stopniu znacznym wskazania w punktach nie mają żadnego znaczenia.

\'jak te przepisy wejda w zycie w maju\'

Ale które konkretnie? Świadczenie pielęgnacyjne będzie dalej tylko na osoby u których niepełnosprawność powstała w dzieciństwie - w dużym uproszczeniu \"telewizyjnym\" - dla rodziców na dzieci. Czyli on będzie mógł ubiegać się o SZO - to samo co teraz.

\'niech złoży wniosek na matke o SP i dostanie wyrównanie 3 miesiące wstecz.\'

To jest raczej bzdura... tzn, jeśli orzeczenie ma faktycznie z lutego, to może złożyć wniosek w maju i dostać wyrównanie od dnia złożenia wniosku na komisję - w teorii. (Jeśli orzeczenie otrzymał 14 lutego, to 3 miesiące mija 14 maja). Ale - nie ma żadnych projektowanych zmian odnośnie SP dla osób starszych konkretnie które mają wejść od maja. I to wyrównanie to nie \'3 miesiące wstecz; tylko nawet dużo więcej wstecz - 3 miesiące może upłynąć od daty orzeczenia do złożenia wniosku w OPS żeby móc wyrównać od daty złożenia wniosku na komisję.
~Iks

Napisano: 02 kwie 2014, 17:48

\'tenPan jest strasznie roszczeniowy\'

Zieew... niech sobie będzie - roszczeniowość klientów nie wpływa na obowiązujące przepisy.

\'i nieprzyjemny\'

A tu już go poucz, że to urząd i się powinien zachowywać stosownie do okoliczności + za obrazę urzędnika jest paragraf, dodatkowo jeśli jesteś kobietą, to też by wypadało nie być nieprzyjemnym.

\'powiedział ze jak nie dostanie to on do Sztrafburga nawet pójdzie\'

Niech idzie.

\'bo mu sie nalezy :) \'

Trzeba klientów edukować, że nie \'należy się\' tylko można wystąpić z wnioskiem a organ zweryfikuje ;)
~Iks

Napisano: 02 kwie 2014, 17:56

Ja wiem ze SP nalezy sie dla osób które niepełnosprawność powstała w dzieciństwie- u tej Pani nie ma okreslonego czasu powstania \"nie da sie ustalic\" wiec ja nie przyznam ani SP własnie ze wzgledu na powyższe ani SZO poniewaz ten Pan zrezygnował z pracy rok przed tym jak matka uzyskała orzeczenie o niepełnosprawności wiec nie ma tu zbierzności jak dla mnie. ale o ten termin 3 miesięcy to pytam tak na przyszłość bo w moim osrodku bardzo mało tych SP jest ja osobiście przyznałam tylko kilka i jedno szo

Napisano: 02 kwie 2014, 17:58

Ale jęsli złozy 14 maja wniosek u mnie a na komisji złozono wniosek o orzeczenie 3 lutego to przyznaje od 14 maja a nie od 1 maja prawda?

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x