Szo a ubezpieczenie na bezrobociu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 sie 2015, 12:34

Kobieta X opiekuje się swoja niepełnosprawną matka!
Orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności wydane zostało w lipcu ale wniosek na orzecznictwo składany był w kwietniu 2015 r. Muszę jej wyrównać zasiłek od miesiąca kwieceń tylko co z ubezpieczeniem zdrowotnym jeśli kobieta X od 2012 jest zarejestrowana na bezrobociu. Też mam wyrównać składki zdrowotne od kwietnia czy dopiero od dnia wyrejestrowania z bezrobocia!
lalaloopsy1

Napisano: 10 sie 2015, 12:42

PUP ją winien wyrejestrować od momentu przyznania SZO i zrobić korektę składek.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 sie 2015, 12:56

Dziękuję! A jak należy poinformować PUP o przyznaniu SZO? Wystarczy jak Pani X pójdzie z decyzją przyznającą na bezrobocie czy my musimy pisać do PUP jakieś pismo informujace??
lalaloopsy1

Napisano: 10 sie 2015, 13:01

my piszemy w decyzjach, że osoba powinna zgłosić się do PUP i wyrejestrować, do PUP nic dodatkowego nie wysyłamy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 sie 2015, 9:04

A skąd wiesz, że masz opłacać składkę? To wolno Ci zrobić wtedy, kiedy kobieta nie ma innego tytułu do ubezpieczenia, a ma - jest w PUP. Powinna więc w dniu składania wniosku, zgodnie z prawdą, zrezygnować z ubezpieczenia zdrowotnego. Dopiero po otrzymaniu decyzji idzie z nią do PUPu, ten ją wyrejestrowuje i wraca do Ciebie z prośbą o zgłoszenie. Problem rozwiązany.

Domyślam się, że sama się wyrejestrowała i teraz nie wiesz czy masz rejestrować od dnia wyjścia z PUP, czy od zera. Ustawa mówi - od zera, ale mówi też o braku innych tytułów. Z racji tego - jak lubisz naginać zasady, zarejestruj od dnia wyrejestrowania z PUP, by kody się nie pokrywały i ZUS nie dostał ostrzeżenia o konflikcie (tj. o niczym nikt się nie dowiedział), ale tego, żeby nie było, nie polecam ;); a zgodnie z prawem - zarejestruj ją od zera i czekaj, aż ZUS się przyczepi i zrzucaj winę na PUP, bo to oni muszą zrobić korektę, a najlepiej zadzwonić do PUP/klientki, żeby zgłosiła fakt otrzymania SZO (wg przepisów PUP sama powinna to zrobić w ciągu 7 dni) i czekaj na zaświadczenie/decyzję o wyrejestrowaniu, żeby mieć podkładkę (a że terminy nie pozwolą, od razu zarejestruj ją od zera).
drzeworyt

Napisano: 11 sie 2015, 9:40

Niech zarejestruje się przy mężu jeżeli pracuje, a jak nie to podepnie się pod niego w PUP jeżeli też jest bezrobotny.
hhh

Napisano: 11 sie 2015, 10:15

Z jakiego przepisu (lub czy jest taki przepis) wynika, że osoba, która wyrejestrowała się z PUP, aby pobierać SP lub SZO ma obowiązek ubezpieczyć się wraz dziećmi przy swoim bezrobotnym małżonku?
Wójt musi opłacać składkę zdr. jeżeli nie ma innego tytułu do ubezpieczenia. Mam sytuacje, że małżonek nie chce dołączyć do ubezpieczenia zdrowotnego swojej małżonki i dzieci. W PUP dostałam informację, że to że małżonek jest u nich zarejestrowany nie oznacza, że jest to pierwszy do tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego. Pani wyrejestrowując się traci swój tytuł do ubezpieczenia, a jeżeli mąż nie chce złożyć wniosku to nie dołączą jej ani pozostałych członków rodziny do ubezp. zdr.przy mężu. Jednak pani z PUP tak na "szybko nie potrafiła podać podstawy prawnej". Czy ktoś może sprawdzał taką sytuację. Facet w końcu tej składki nie opłaca z własnej kieszeni
Jagoda11

Napisano: 12 sie 2015, 9:31

Kiedyś coś takiego popełniłem, bo jestem dziwnym człowiekiem:

Obrazek

W skrócie chodzi o to, że gdy małżonek jest zarejestrowany w PUP i tam ma obowiązek ubezpieczenia, musi zgłosić do niego również członków rodziny. Z tego też powodu, zgodnie z art. 66 ust. 2, żonka jest zwolniona z obowiązku ubezpieczenia przy świadczeniach rodzinnych z racji statusu członka rodziny. Decyduje tutaj kolejność, jeżeli żonka najpierw by dostała świadczenie i zgłosiła do zdrowotnego siebie i rodzinę, to wtedy PUP nie miałby już takiego obowiązku.

Przy czym zaznaczam, że moja analiza dotyczyła zasiłku stałego i jednoczesnego SZO, zarejestrowałem osobę zgodnie z kolejnością wydawanych decyzji (SZO było pierwsze, więc żona i rodzina byli zgłoszeni przy SZO, zatem męża przy zasiłku stałym już nie zgłaszałem). Domyślam się jednak, że sytuacja jest analogiczna dla PUP, wystarczy znaleźć jak ktoś chętny w art. 66 ust 1 urząd pracy.
drzeworyt

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x