szo dla 20-letniej wnuczki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 maja 2015, 10:08

wnuczka zameldowana w innej miejscowości, babcia u nas mieszka. Gdzie powinna się wnuczka ubiegać o szo? jakby miała tymczasowe zameldowanie u babci, to u nas wniosek?
wnuczka skończyła szkołę i chce pobierać szo, jej matka/córka babci ma gospodarstwo. Jak bedzie wyglądał skład rodziny wnuczki: czy tylko ona czy ona + rodzice (nigdzie nie pracuje więc jest na ich utrzymaniu)????
kasia7

Napisano: 21 maja 2015, 10:11

nie patrzysz na adres zameldowania tylko zamieszkania .. w ustawie cały czas od początku jest wymagany adres zamieszkania .. art. 23 ust. 2 !!
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 10:19

Miałem podobnie niedawno, tylko u mnie wnuczka ledwo co ukończyła 18 lat i chodziła do II klasy liceum ogólnokształcącego, brałem ją wraz z rodzicami, była odmowa z tytułu, że rodzice mają duże gospodarstwo i odwołanie, SKO podtrzymało decyzję.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 21 maja 2015, 10:27

ok, wiem że zamieszkanie ale jak jej udowodnisz że tu mieszka? termin wywiadu jest ustalany telefonicznie, więc dziewczyna sobie dojedzie....
a wtedy do składu rodziny tylko ona bo rodzice stały maja gdzie indziej? tylko że ona ma 20 lat?
kasia7

Napisano: 21 maja 2015, 11:18

może mi ktoś pomóc:) a co ze składem rodziny wnuczki?
kasia7

Napisano: 21 maja 2015, 11:27

rodzina osoby sprawujacej opieke to: definicja rodziny art. 3 pkt 16:) czyli wnioskodawca , jego malzonek lub rodzic dziecka (tego, ktorego rodzicem jest wnioskodawca) oraz pozostajace na utrzymaniu dzieci...jak dla mnie nie ma tu miejsca dla rodzica wnioskodawcy - i obojetnie czy z wlasnymi rodzicami mieszka czy nie mieszka...no ale jak to u nas, widac po przykladzie hailand`a, nawet tak prosta definicja moze byc inaczej rozumiana (nawet przez sko)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 11:29

kasia7 pisze:ok, wiem że zamieszkanie ale jak jej udowodnisz że tu mieszka? termin wywiadu jest ustalany telefonicznie, więc dziewczyna sobie dojedzie....
a wtedy do składu rodziny tylko ona bo rodzice stały maja gdzie indziej? tylko że ona ma 20 lat?
ale ty nie jesteś od udowadniania :D .. jeżeli wpisze tylko siebie, bez rodziców to tak przyjmujesz :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 11:52

heiland pisze:Miałem podobnie niedawno, tylko u mnie wnuczka ledwo co ukończyła 18 lat i chodziła do II klasy liceum ogólnokształcącego, brałem ją wraz z rodzicami, była odmowa z tytułu, że rodzice mają duże gospodarstwo i odwołanie, SKO podtrzymało decyzję.
odmowa bo gospodarstwo?? a dziewczynka w II kl lic to niby jak sprawuje ta opieke??
klicz

Napisano: 21 maja 2015, 12:08

kb pisze:rodzina osoby sprawujacej opieke to: definicja rodziny art. 3 pkt 16:) czyli wnioskodawca , jego malzonek lub rodzic dziecka (tego, ktorego rodzicem jest wnioskodawca) oraz pozostajace na utrzymaniu dzieci...jak dla mnie nie ma tu miejsca dla rodzica wnioskodawcy - i obojetnie czy z wlasnymi rodzicami mieszka czy nie mieszka...no ale jak to u nas, widac po przykladzie hailand`a, nawet tak prosta definicja moze byc inaczej rozumiana (nawet przez sko)
Wiedziałem, że moje wsadzenie ich w skład rodziny nie jest za dobre, ale również wiedziałem, że się odwoła, zaryzykowałem no i SKO nie uwaliło mi tego.
klicz pisze:
heiland pisze:Miałem podobnie niedawno, tylko u mnie wnuczka ledwo co ukończyła 18 lat i chodziła do II klasy liceum ogólnokształcącego, brałem ją wraz z rodzicami, była odmowa z tytułu, że rodzice mają duże gospodarstwo i odwołanie, SKO podtrzymało decyzję.
odmowa bo gospodarstwo?? a dziewczynka w II kl lic to niby jak sprawuje ta opieke??
Nie pytałem o to jak to robi, bo pracuję w bardzo małej miejscowości co się wiąże co dziennym dojściem do pracy w okolicy domów dużej ilości petentów.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 21 maja 2015, 12:10

i co?? widzisz ze dziewczynka do szkoly nie chodzi?? dziwne ale wazne ze nie uwalili
podziemie

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x