zasiłek rodzinny i dod. z tyt. ur. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 maja 2015, 10:17

Upewnijcie mnie, bo nie wiem czy mam rację. Matka złożyła wniosek o rodzinne i becikowe. Pracę podjęła w październiku 2014r.- umowa na czas nieokreślony. Na zaświadczeniu o dochodzie za miesiąc listopad 2014r kwota do wypłaty prawie 3 000,00 zł. W m-cu marcu br. urodziła dziecko. Przyznałam jej tylko becikowe, ponieważ dochód uzyskany czyli ten prawie 3 000,00 zł w przeliczeniu na 3 osoby nie kwalifikuje jej do przyznania ZR i dodatków.
Kobieta upiera się,że macierzyńskiego bierze tylko najniższą krajową, ponieważ krótko pracowała i ma mi przynieść decyzję z ZUS o wysokości macierzyńskiego. No i oczywiście tłumaczy,że w innych Ośrodkach pytała i dochód powinnam wziąć ten który faktycznie otrzymuje z ZUS, a nie wynagrodzenie z pracy. Tłumaczę jej, że jeżeli nie było rozwiązania umowy, nie ma świadectwa pracy to tamtego dochodu nie mogę utracić i liczyć dochód uzyskany z ZUS, ale ja może czegoś nie wiem, może faktycznie jest jakiś zapis. Proszę upewnijcie mnie.
nxn

Napisano: 21 maja 2015, 10:37

dobrze mowisz:) w jej przypadku jest dochod uzyskany z tytulu zatrudnienia - za listopad 2014...zasilek macieryznski bylby uzyskiem doiero po utracie zatrudnienia, a tego nie utracila - pozostaje nadal w stosunku pracy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 13:09

Dzięki. Tak myślałam, ale kiedy ktoś przyjdzie zacznie się wydzierać i mówi, a tak naprawdę kłamie, że w kilku Ośrodkach powiedzieli, że się należy to człowiek już przestaje być czegokolwiek pewien.
nxn

Napisano: 21 maja 2015, 13:17

nic nowego u nas często to słyszymy,
że w innych inaczej postępują a ustawa jest jedna :lol:
dsr

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x