SZO dla syna, czy współmałżonek musi mieć orzeczenie?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
SZO dla syna, czy współmałżonek musi mieć orzeczenie?
Czy współmałżonek musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności aby móc SZO przyznać dla dziecka?
W moim przypadku współmałżonek ma emeryturę a wniosek na SZO składa syn.
W moim przypadku współmałżonek ma emeryturę a wniosek na SZO składa syn.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi
- Kontakt:
Re: SZO dla syna, czy współmałżonek musi mieć orzeczenie?
Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Szo można przyznać synowi nawet jeśli w składzie rodziny osoby wymagającej opieki ma oboje rodziców. Ważne jest aby wspólnie spełnili kryterium dochodowe. Tu nie ma zapisu, że drugi rodzic musi mieć orzeczenie.
Szczerość jest trudniejsza od matematyki
-
- Referent
- Kontakt:
Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
Kryterium dochodowe nie jest przekroczone...
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no i przyznajesz1974 pisze:Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
Kryterium dochodowe nie jest przekroczone...

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Referent
- Kontakt:
Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
-
- Referent
- Kontakt:
Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.ewalu pisze:no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
Dlatego pytam jak robicie...
Ostatnio zmieniony 08 maja 2019, 8:31 przez 1974, łącznie zmieniany 1 raz.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie ma takiego zapisu w ustawie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
a co ustalił pr. socjalny w wywiadzie? Jeśli syn się zajmuje to przyznaj1974 pisze:Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.ewalu pisze:no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
Dlatego pytam jak robicie...
Oprócz SZO dla syna, czy współmałżonek musi mieć orzeczenie? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Składki ZUS na wstecz zbulwersowana Pani
dochód utracony zasiłek dla bezrobotnych
od kiedy świadczenie rodzicielskie?
nienależnie pobrane-tytuł wykonawczy
wstrzymanie renty rodzinnej - można dochód utracić?
zasiłek macierzyński na zmarłe dziecko
Umowa o prace jest brak dochodu za 2017r
SZO -SP kolegium do ponownego rozpatrzenia
Potrzebuję rady. Nie wiem co robić. Ale sytuacja
ciągłość czy utrata dochodu z umowy zlecenia
czy należy sie świadczenie rodzicielskie?
jak piszecię żądając zwrotu
czy odliczyć alimenty na inne dziecko
czy dzielicie wypłate zasiłku pielegnacyjnego?
Od kiedy przyznać Świadczenie pielęgnacyjne ?
proszę o szybką odpowiedź dochod z 2017r