szo dla wnuka
- Małgosia W.
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: szo dla wnuka
Matka ma przepuklinę i pracę na stałe bo ma trudna sytuację finansową. Pracuje na III zmiany ale w warunkach które mimo tej przepukliny umożliwiają jej tą pracę. Próbowali wymieniać się przy opiece nad Babcia ale Babcia nie chodzi, trzeba ja podnosić, podnosić. wiadomo więcej siły ma młody chłopak. Takie są fakty kontra przepisy których mam już serdecznie dość. 

Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Witold Gombrowicz
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale nikt temu chłopakowi nie broni prawa do opieki nad babcią przecież.
Walka z wiatrakami since 1998.
TO CZEMU CHŁOPAK MA NIE DOSTAWAĆ WYNAGRODZENIA ZA TO ŻE Z DOBREGO SERCA SIĘ NIĄ OPIEKUJE PRZECIEŻ MU SIĘ NALEŻY. SKORO LEDWO WIĄŻĄ KONIEC Z KOŃCEM A KAŻDY GROSZ SIĘ WIADOMO PRZYDA W TEJ SYTUACJI TO TAKIEMU SZLACHETNEMU CHŁOPOKOWI JAK NAJBARDZIEJ SIĘ NALEŻY. OJ IKS NIE ŁADNIE TY BYŚ SIĘ TEGO NIE PODJOŁ CO WIDAĆ Z WYPOWIEDZI NIE STANOWISZ WZORU DLA NIKOGO
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bo ani SP, ani SZO, ani ZDO nie jest wynagrodzeniem za sprawowanie opieki.angelina28 pisze:TO CZEMU CHŁOPAK MA NIE DOSTAWAĆ WYNAGRODZENIA
No właśnie nie.angelina28 pisze:PRZECIEŻ MU SIĘ NALEŻY
To mogą zgłosić się do pomocy społecznej, napisać podanie o pomoc, są odpowiednie świadczenia, pomoc rzeczowa, dożywianie, ewentualnie sobie dorobić skręcaniem długopisów/na zmywaku/udzielając korepetycji etc. No naprawdę świadczenia rodzinne nie służą do rozwiązywania problemów materialnych ludzi.angelina28 pisze:SKORO LEDWO WIĄŻĄ KONIEC Z KOŃCEM A KAŻDY GROSZ SIĘ WIADOMO PRZYDA
No nie podjąłbym się, bo moje obie babcie nie żyją.angelina28 pisze:OJ IKS NIE ŁADNIE TY BYŚ SIĘ TEGO NIE PODJOŁ
I przy okazji - Wężykiem, wężykiem:
Nieładnie, nieładnie, nieładnie
podjął, podjął, podjął
angelina28 pisze:CO WIDAĆ Z WYPOWIEDZI NIE STANOWISZ WZORU DLA NIKOGO
No jeśli ten chłopak robi to dla pieniędzy, a nie z potrzeby serca, to też niespecjalny z niego wzór cnót wszelakich. A czy ja stanowię wzór dla kogokolwiek, to Ty niestety nie możesz wiedzieć, krzykaczu

I się widocznie cieszysz że nie żyją babcie bo widać że nie masz kompletnie pojęcia o opiece nad starszą osobą. Może byś podjoł na jeden dzień nie na stałe. Człowieku on pewnie nie ma możliwości iść do pracy a chyba za coś musi żyć poświęcając się opiece. A co może rozwiązać suma 520zł twoim zdaniem? To jest śmiech. A ja doceniam takich ludzi którzy nie mają obowiązku opiekować się babcią a robią to i nie brzydzą się a tym bardziej chłopaka podziwiam bo młodzi ludzie w tym wieku imprezują a nie siedzą i podcierają dupy starszym i że się nie wstydzi tego to wielki szacun za takie ochłapy
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mam.angelina28 pisze:bo widać że nie masz kompletnie pojęcia o opiece nad starszą osobą
A ja nie wiem czy nie ma. A może ma?angelina28 pisze:Człowieku on pewnie nie ma możliwości iść do pracy a chyba za coś musi żyć poświęcając się opiece.
Iks pisze:To mogą zgłosić się do pomocy społecznej, napisać podanie o pomoc, są odpowiednie świadczenia, pomoc rzeczowa, dożywianie, ewentualnie sobie dorobić skręcaniem długopisów/na zmywaku/udzielając korepetycji etc. No naprawdę świadczenia rodzinne nie służą do rozwiązywania problemów materialnych ludzi.
Zgadzam się.angelina28 pisze:A co może rozwiązać suma 520zł twoim zdaniem? To jest śmiech.
Ja też doceniam i podziwiam - bo tacy się oczywiście zdarzają, ale niestety nie wszystkim w świetle przepisów można w związku z tą opieką przyznać świadczenie. Ja to rozumiem, a Ty niestety nie.angelina28 pisze:A ja doceniam takich ludzi którzy nie mają obowiązku opiekować się babcią a robią to i nie brzydzą się a tym bardziej chłopaka podziwiam bo młodzi ludzie w tym wieku imprezują a nie siedzą i podcierają dupy starszym i że się nie wstydzi tego to wielki szacun
- Małgosia W.
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To może doleje oliwy do ognia.. ale mam zamiar przyznać to SZO wnukowi.
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Witold Gombrowicz
masz całkowitą rację i powinnaś przyznać zgodnie z obowiązującą ustawą o śrMałgosia W. pisze:To może doleje oliwy do ognia.. ale mam zamiar przyznać to SZO wnukowi.

przecież przy SZO nie ma kolejności jak przy świadczeniu pielęgnacyjnym , że trzeba wykazywać dlaczego w 1 stopniu nie sprawują opieki. ma być wykazana rezygnacja z pracy.
oczywiście że nie ma kolejności w szo ja nie wiem co oni sobie wymyślili, podajcie art.? może ja coś przegapiłam!!! wystarczy i tak to że trzeba zrezygnować z pracy i łapać się w dochodzie.
Oprócz szo dla wnuka - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zp a dpz Z ZUS
czy aby wyrównać rolnikowi, musi być spełniony warunek....
kilka pytań do ZDO
Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem...
decyzja na szo
składki emeryt- rent info
ROPS decyzja
Prosze o radę - osoba roślinka.
uchylenie samotnego
zmiana wys. św.piel
Czy podzielicie się decyzjia na Ś.P.
16
zasiłek pielęgnacyjny
Co w tej sprawie POMOCY!!!!!
Sygnity - aktualizacja
jak policzyć dochód