SZO koniec orzeczenia, nowa dec a przedłużenie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 18 gru 2020, 18:36

noteev, żeby była jasność nie neguje twojej interpretacji bo i też masz swoje racje, dlatego napisałem, że koleżanka musi sama zdecydować.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 gru 2020, 19:48

@Szarak, ja wiem, że orzeczenie jest decyzją administracyjną, a wydanie orzeczenia w odniesieniu do wyroku sądu należy rozumieć jako datę stwierdzenia jego prawomocności. Tylko że, nigdzie w specustawie, naszej ustawie, ani nawet rozporządzeniu, które powinno porządkować takie sprawy, nie znajdziesz słowa "prawomocne" w odniesieniu do orzeczenia. Rozporządzenie i nasza ustawa za to mówią o: orzeczeniu sądu, orzeczeniu sądu podlegającemu wykonaniu, prawomocnym orzeczeniu sądu lub (tylko) decyzji [o udzieleniu cudzoziemcowi zezwlenia na pobyt] bez wymogu prawomocności.
W art. 106 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej jest z kolei taki zapis: "jeżeli orzeczenie, o [niepełnosprawności], zostanie dostarczone w terminie 60 dni od dnia jego otrzymania".
Czyli nasza ustawa mówi o dniu wydania, a ustawa o pomocy społecznej mówi o dniu otrzymania orzeczenia, czy jest tam gdzieś zapis o prawomocności...?

Wniosek z tego jest taki, że jeśli ustawodawca chciałby, aby orzeczenie było prawomocne, to wyraźnie byłoby to napisane i dlatego uważam, że jeśli klient przychodzi do nas z w y d a n y m orzeczeniem, to sprawa jest oczywista.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2020, 10:02

W takim razie jeśli zdecyduję się wydać decyzję tylko na listopad, a potem przedłużyć od grudnia, to w tej pierwszej piszę:
-przyznać od 01-11 do 30-11,
- odmówić od 01-12 do 31-10-2021?

czy tylko:
- przyznać od 01-11 do 30-11???
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 21 gru 2020, 11:22

Według mnie, w tej sytuacji jeśli masz w ręku dwa orzeczenia, SZO przyznajesz na listopad 2020 r. i odmawiasz w pozostałym okresie. Jeśli chodzi o ZP, to przyznajesz od grudnia 2020 r., jeśli niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia, jeśli nie to od grudnia odmowa.
Jeśli natomiast będzie się upierał i dostaniesz potwierdzenie złożenia odwołania, możesz przyznać świadczenia za listopad, a w pozostałej części postępowanie zawiesić na podstawie art. 97 par. 1 pkt 4. Gdy otrzyma poprawne orzeczenie, postępowanie odwieszasz i przyznajesz od grudnia 2020 r. Chociaż taki sam efekt będzie, jeśli zmieści się w 3 miesiącach od wydania dobrego orzeczenia...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2020, 12:06

ALE DLACZEGO ZAWIESZAM???
Nie mogę przedłużyć ZP i SZO zgodnie z art. 15h ustawy "cowidowej"?
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 21 gru 2020, 12:21

Przez cały wątek usiłuję objaśnić dlaczego nie powinnaś przedłużać...
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem