ja ostatnio pisałam odmowę wnuczce i bez szkoleń też napisałam, że obowiązek alimentacyjny wnuka powstaje dopiero wtedy gdy braknie osób zobowiązanych w pierwszej kolejności. Jest to jasno napisane w KC: zapis art. 132 Kodeksu rodzinnego \" obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami\".
no tak jeżeli zachodzą wątpliwości należy dac odmowe bo KC stanowi ...... o obowiazku ja też bym dał tym biednym ludziom którzy trapią się z niepełnosprawnością ,ale przyjedzie na kontrole pan lub pani lat 20 i bedzie chciał byc mądralą i wykazać się wyrzszością bedzie pisał , miałem kiedys taka sytuacje ze kontrola zarzuciła wypłacenie 2 becików dla bliźniaków smieszne ale prawdziwe musiałem pisac wyjasnienie i przytaczac przepisy .Z doświadczenia zawodowego i racji wieku dmucham na zimno- zawistnych ludzi wokół nas jest sporo. pozdrawiam.