Witam. Jestem nowa na tym forum i od niedawna pracuję na świadczeniach rodzinnych. Potrzebuję porady w sprawie specjalnego zasiłku opiekuńczego. Wnioskodawca złożył wniosek w lutym. Do 5 lutego był zatrudniony. Świadczenie przyznaję od 6 lutego? Natomiast składkę społeczna dzielę, a co ze zdrowotnymi? Zgłosić od 6 lutego i opłacić od lutego, czy od marca skoro był w zatrudnieniu? Bardzo proszę o pomoc i podpowiedz, bo jeszcze gubię się w szo.
Ja kiedyś to analizowałem i my dzielimy. Dzielimy dlatego że czytając ustawę faktycznie pisze że składka jest nie podzielna itd. ale my uznaliśmy że to znaczy że ma być zapłacona jednorazowo nie w ratach. A uznaliśmy tak dlatego że jest też w niej napisane że podstawą do wyliczenia składki jest kwota jaką wypłacamy na podstawie naszych przepisów czyli przyznając za niepełny miesiąc nie opłacę jej za cały bo podstawa za pierwszy miesiąc jest mniejsza niż 620 zł i od takowej opłacam składkę. robimy tak od samego początku o ile dobrze pamiętam mieliśmy już co najmniej dwie kontrole z ZUS i nie było zarzutów pod tym względem.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”