szo wnuczka na babcie miejsce zamieszkania inne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 lis 2017, 12:28

mam wniosek na specjalny zasiłek opiekuńczy złożony przez wnuczkę . Wnuczka mieszka od 20 km od miejsca zamieszkania babci. Wcześniej babcią opiekowała się jej córka, która uzyskała we wrześniu 2017 emeryturę z zus. Teraz wnuczka twierdzi że opiekuje się babcią od 7.11.2017 4 i pół godziny dziennie, od 9 do 13. po tym czasie babcia pozostaje w domu sama. Czy wniosek o wywiad wysyłam do ops wg miejsca zamieszkania babci. Może ktoś poda jakiś wzór ( podstawę prawną do wysłania wniosku o wywiad do innej gminy). Czy w takich sytuacjach przyznalibyście szo jeśli razem nie mieszkają i tak właściwie to chyba nie ma mowy o stałej opiece jak postępujecie w takich sytuacjach ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 20 lis 2017, 12:33

my dajemy odmowę bo nie ma obowiązku alimentacyjnego :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 lis 2017, 13:03

Jak nie ma obowiązku alimentacyjnego, przecież to zstępna w prostej linii?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 20 lis 2017, 13:08

No nie ma póki żyje mamusia emerytka. Kolejny raz tony orzeczeń nie chce mi się przytaczać ;)
I tak, wiem jakie bzdury podaje ministerstwo, odesłali w ustawie do całego KRiO ale twierdzą, że nie ma on zastosowania poza jednym artykułem :lol:

Ot, np taka świeżynka
I OSK 301/17, Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie
wyrok z dnia 11 sierpnia 2017 r.
Co do zasady, jeżeli obowiązek alimentacyjny ciąży na córkach, to nie spoczywa on na wnuczce, której w efekcie nie przysługuje z tego powodu specjalny zasiłek opiekuńczy na babcię. Prawo ubiegania się o ten zasiłek wywodzi się bowiem z obowiązku alimentacyjnego, do której art. 16a ust. 1 u.ś.r. wprost się odwołuje, nie przewidując żadnego rozwiązania odmiennego, pozwalającego odstąpić od kodeksowej kolejności zobowiązanych, umożliwiającego przyznanie świadczenia osobie spokrewnionej w dalszym stopniu.
I OSK 2414/15, Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie
wyrok z dnia 30 czerwca 2016 r.
1. Skoro przepis art. 16a u.ś.r. w treści nie przewiduje innej, odmiennej tzw. "kolejności obowiązku alimentacyjnego", to należy wykładni tego pojęcia poszukiwać w k.r.i.o. Takie samo rozumienie pojęcia "obowiązku alimentacyjnego" należy przyjąć na gruncie art. 17 u.ś.r.
2. Skoro zatem, obowiązek alimentacyjny względem danej osoby ciąży obecnie na jej dzieciach, jako osobach zobowiązanych do alimentacji w pierwszej kolejności, to obowiązek ten - wymagany w świetle art. 16a ust. 1 u.ś.r. - nie ciąży na wnuczku (krewny w drugim stopniu), który jest zobowiązany do alimentacji względem dziadka dopiero w następnej kolejności.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 lis 2017, 9:54

witam, bardzo dziękuję za odpowiedzi ale Toma chcę prosić bardzo o więcej namiarów na wyroki sądów w sprawie odmów przyznania szo wnuczce. A tak wogóle to przed ostatecznym wydaniem decyzji to i tak muszę napisać wniosek o wywiad do gminy ze względu na miejsce zamieszkania babci prawda ? czy mam w tym wniosku również zawrzeć prośbę aby pracownicy socjalni ustalili dane osobowe i miejsca zamieszkania dzieci osoby niepełnosprawnej ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 21 lis 2017, 10:05

ja chcialam tlyko powiedzieć że jestem po kontroli w świadczeniach opiekuńczych, mam przyznane około 6 świadczeń na wnuczka/wnuczkę gdy dzieci żyją i nikt mi nic nie zarzucił :)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 21 lis 2017, 10:09

1. Wywiad + ustalenie bliższych spokrewnionych
2. Wezwanie bliższych krewnych w charakterze świadków i wypytanie dlaczego nie mogą sprawować opieki
3. Odmowa. Wystarczy napisać "orzecznictwo w tej kwestii jest ukształtowane i jednolite", podać jakiś jeden wyrok NSA przykładowo i wszystko. Nie musisz wypisywać 30 wyroków w decyzji.
4. I jak nie zawalisz czegoś proceduralnie to nie ma bata, żeby SKO uwaliło ;)

Jak przeczytasz całe te orzeczenia to są przywołane w nich i inne. Szczególnie jak zajrzysz do orzeczeń WSA w tych dwóch sprawach.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 lis 2017, 17:56

Troche to śmieszne ... córka jak nie miała emerytury to opiekowała się matką a jak dostała emeryturę to już nie??????? ZUS związał kobiecie ręce........

Myślę ,że ta córka dalej opiekuje się matką tylko SZO już pobierać nie może i dlatego jest wniosek wnuczki..... u mnie odmowa jak drut!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x