Taki o to przypadek? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 mar 2015, 16:18

Mam taką sytuację: Pan przyszedł i złożył wniosek na KDR - z pierwszego małżeństwa 1dziecko na które płaci alimenty (i tu pytanie czy w jakiś sposób dokumentujecie to że rodzice płacą alimenty bo w ustawie nic na ten temat nie ma?) obecnie jest w konkubinacie z którego jest dwoje dzieci, wiec jemu i tej trójce dzieci sie należy natomiast konkubinie - NIE bo nie jest matą trójki dzieci. Ale Pan powiedział, że mają zamiar zawrzeć związek małżeński - czy potem on może przyjść i złożyć na żonę?
~Magda~

Napisano: 17 mar 2015, 11:10

oczywiście, że może złożyć na żonę, jako uzupełnienie rodziny, tylko warto mięć na wszelki wypadek w dokumentacji kserokopie aktu ślubu
KDR 2015

Napisano: 23 mar 2015, 14:11

INNY PRZYPADEK:

Kobieta, matka trójki dzieci, chce złożyć wniosek o kdr, dzieci poniżej 18 r.ż,
natomiast rodzic dwójki dzieci (nie dopytałam czy tego trzeciego dziecka również jest ojcem :/ ) nie jest mężem wnioskodawczyni, są w związku nieformalnym... czy dla partnera wnioskodawczyni należy się karta?
mariakdr

Napisano: 23 mar 2015, 14:27

Jeżeli nie jest ojcem trójki dzieci to się nie należye karta, dlatego trzeba się upewnić czy faktycznie jest ojcem tego trzeciego dziecka czy nie, bo nawet gdy nie jest w związku małżeńskim z wnioskodawczynią a był ojcem jej trójki dzieci karta by się należała
KDR 2015

Napisano: 23 mar 2015, 15:25

W porządku, na pewno się upewnię gdy pani wróci złożyć wniosek. Myślałam podobnie, chciałam się upewnić. Dziękuję.
I tylko jego dowód tożsamości będzie potrzebny, no i oświadczenie że ma na utrzymaniu dzieci i nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, tak... ? bo na aktach urodzenia dzieci będą dane czy jest ojcem
mariakdr

Napisano: 23 mar 2015, 15:33

dokładnie :)
KDR 2015

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x