Mam taką sytuację: Pan przyszedł i złożył wniosek na KDR - z pierwszego małżeństwa 1dziecko na które płaci alimenty (i tu pytanie czy w jakiś sposób dokumentujecie to że rodzice płacą alimenty bo w ustawie nic na ten temat nie ma?) obecnie jest w konkubinacie z którego jest dwoje dzieci, wiec jemu i tej trójce dzieci sie należy natomiast konkubinie - NIE bo nie jest matą trójki dzieci. Ale Pan powiedział, że mają zamiar zawrzeć związek małżeński - czy potem on może przyjść i złożyć na żonę?
Kobieta, matka trójki dzieci, chce złożyć wniosek o kdr, dzieci poniżej 18 r.ż,
natomiast rodzic dwójki dzieci (nie dopytałam czy tego trzeciego dziecka również jest ojcem :/ ) nie jest mężem wnioskodawczyni, są w związku nieformalnym... czy dla partnera wnioskodawczyni należy się karta?
Jeżeli nie jest ojcem trójki dzieci to się nie należye karta, dlatego trzeba się upewnić czy faktycznie jest ojcem tego trzeciego dziecka czy nie, bo nawet gdy nie jest w związku małżeńskim z wnioskodawczynią a był ojcem jej trójki dzieci karta by się należała
W porządku, na pewno się upewnię gdy pani wróci złożyć wniosek. Myślałam podobnie, chciałam się upewnić. Dziękuję.
I tylko jego dowód tożsamości będzie potrzebny, no i oświadczenie że ma na utrzymaniu dzieci i nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, tak... ? bo na aktach urodzenia dzieci będą dane czy jest ojcem