Tarcza 3.0 - złotówka za złotówkę w funduszu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 29 kwie 2020, 9:38

ops33 - mówisz nieskomplikowane, to może zabawmy się, ja wymyśle Ci kilka przykładowych sytuacji z kwotą zadłużenia dłużnika, datami zwrotów i kwotami. Kwotami przekazanymi do budżetu państwa, odsetkami. Podam hipotetyczne daty wypłat, oraz zmiany dochody skutkujące wejściem wierzycielki na ZŁ_za_ZŁ i w tym samym okresie świadczeniowym zejście ze Zł_za_ZŁ lub przekroczeniem dochodu i nienależnie pobranym świadczeniem za jakiś tam okres. Ty mi podasz sposób wyliczenia tego i kwotę zadłużenia głównego, wysokość odsetek. Podejmujesz wyzwanie ?
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 29 kwie 2020, 10:02

Ja tam już widzę, jak się sypią programy przy wysyłaniu zadłużenia do BIG. A dodajmy do tego sytuację, gdy wierzyciel nie zgłosi na czas przekroczenia dochodu i wyjdzie dopiero przy sprawdzaniu ZUS w roku następnym. huhu będzie trzeba przeliczyć, żądać częściowego zwrotu. A jakie będą jaja ze zwrotami dla komorników gdy się okaże, ze dłużnik spłacił zadłużenie w wyższej kwocie a tu nagle wyjdzie, że wypłacane winno być nie 500 zł a np. 471 zł. Będzie zabawy co nie miara. Cieszymy się?
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 29 kwie 2020, 10:29

Już pędzę i biegnę linek i ci wszystko wyliczam i piszę decyzję, pisma do komornika, księguję wypłaty, odsetki, itd., czyli to co powinieneś potrafić robić odkąd realizujesz fa.
Czym się niby różni przyznanie fa osobie która ma dochód na osobę np. 700 zł od przyznania osobie, która będzie miała dochód np. 1000 zł? Odpowiedź brzmi - NICZYM. Czym się różni przyznanie fa od danego miesiąca w kwocie 200 zł od przyznania fa od danego miesiąca w kwocie 500 zł? Odpowiedź brzmi - NICZYM.
Ale oczywiście stali bywalcy tutaj fundują kolejną porcję bzdur jakie to będą straszne, nowe, niespotykane problemy z prostą jak budowa cepa konstrukcją zł za zł w fa.
ops33
Praktykant
Od: 07 kwie 2020, 9:17
Zajmuję się: sw, sr, fa

Napisano: 29 kwie 2020, 11:46

Jak dla mnie to próg dochodowy mogą całkiem zlikwidować i to by było najlepsze. A dłużników w końcu ścigać jak należy
michmasz
Stażysta
Od: 29 sty 2019, 21:01
Zajmuję się: FA, ŚW, DS

Napisano: 29 kwie 2020, 11:58

To musieliby chyba jakieś gułagi dla nich stworzyć, gdzie pracowaliby za miejsce do spania, ubranie i jedzenie a zarobione pieniądze na spłatę należności. Inaczej nic z tego nie będzie. U mnie 98% dłużników nigdzie nie pracuje (czasem ktoś coś na czarno i to rzadko) a tak siedzą, piją, na komunalnych lokalach siedzą albo włócza się od meliny do meliny. I co im zrobisz? Więzieniem postraszysz? Dla nich to wręcz wczasy. Posiedzą, podleczą się i dobrze zjedzą.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 29 kwie 2020, 13:56

MadJack pisze:
29 kwie 2020, 11:58
To musieliby chyba jakieś gułagi dla nich stworzyć, gdzie pracowaliby za miejsce do spania, ubranie i jedzenie a zarobione pieniądze na spłatę należności. Inaczej nic z tego nie będzie. U mnie 98% dłużników nigdzie nie pracuje (czasem ktoś coś na czarno i to rzadko) a tak siedzą, piją, na komunalnych lokalach siedzą albo włócza się od meliny do meliny. I co im zrobisz? Więzieniem postraszysz? Dla nich to wręcz wczasy. Posiedzą, podleczą się i dobrze zjedzą.
Dokładnie! U nas też dłużnicy to w większości degeneraci, alkoholicy, narkomani. Są też chorzy psychicznie i przestępcy, nie ma żadnych krezusów, którzy ukrywają miliony na kontach. Nie ma z czego ściągnąć dług. Nie wiem czy takie szastanie pieniędzmi państwowymi jest dobre, każda kobieta widziała kogo wybiera na ojca swoich dzieci, a potem jest płacz, że nie ma kasy.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 29 kwie 2020, 14:27

ops33 - i generalnie dzięki tej odpowiedzi już w 100% wiem, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Pozdrawiam
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 30 kwie 2020, 8:32

Oj biedny linek - nie udało się żeby ktoś cię tu nauczył tabliczki mnożenia w zakresie przyznawania fa?
Jakbyś miał choć elementarną wiedzę o przyznawaniu fa i wyobraźnię, to może być załapał na czym polega zł za zł w fa a nie bzdety wypisywał o rzekomych pseudoproblemach
ops33
Praktykant
Od: 07 kwie 2020, 9:17
Zajmuję się: sw, sr, fa

Napisano: 30 kwie 2020, 10:13

ops33 pisze:
29 kwie 2020, 9:17
No skandal kolejny. Jak śmie ustawodawca wprowadzać zmiany, które będą wymagać pracy po stronie "urzędników" w gminach. Jak śmie ustawodawca umożliwiać otrzymanie fa przez kolejne osoby, którym trzeba będzie wydać decyzje administracyjne i jeszcze je nawet do komornika wysłać? A jeszcze jaka to niesamowicie skomplikowana ta zł za zł w fa. Normalnie bezczelność i brak słów...
Wyczuwam sarkazm lub czysta złośliwość. Wole sarkazm.
Otóż nie w tym rzecz, że urzędnik to nierób leniwy i pijak kawy ale o GENEROWANIE kolejnych niepotrzebnych kosztów. na korespondencję, na papier, na tonery. Oprócz tego teraz jest szalenie trudno wytłumaczyć dłużnikom mechanizm rozliczania ich zadłużenia a jak zaczniesz jeszcze tłumaczyć złotówkę to na bank będą patrzeć na nas jak na szaleńców. Naprawdę nie wystarczyło podnieć kryterium??????
EmWu
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 12:21
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.

Napisano: 30 kwie 2020, 10:15

linek pisze:
29 kwie 2020, 9:38
ops33 - mówisz nieskomplikowane, to może zabawmy się, ja wymyśle Ci kilka przykładowych sytuacji z kwotą zadłużenia dłużnika, datami zwrotów i kwotami. Kwotami przekazanymi do budżetu państwa, odsetkami. Podam hipotetyczne daty wypłat, oraz zmiany dochody skutkujące wejściem wierzycielki na ZŁ_za_ZŁ i w tym samym okresie świadczeniowym zejście ze Zł_za_ZŁ lub przekroczeniem dochodu i nienależnie pobranym świadczeniem za jakiś tam okres. Ty mi podasz sposób wyliczenia tego i kwotę zadłużenia głównego, wysokość odsetek. Podejmujesz wyzwanie ?
DOKLADNIE .
EmWu
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 12:21
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x