A ja już nie mogę się doczekać jak będę musiał to realizować i wyjaśniać dłużnikowi dlaczego płacę jakieś 123,33zł, a nie 200zł, czy 500zł oczywiście w oparciu o dochody wierzycielki - inaczej się nie da
Trol ops33 pewnie pracował nad wprowadzeniem takiego super rozwiązania Gratuluję, że wreszcie udało się to wprowadzić!!!
Ci którzy realizują rodzinne to wiedzą jak w praktyce wygląda mechanizm zł za zł, gdzie do tej pory są wyjaśnienia dotyczące tego co autor miał na myśli, a nie koniecznie to co jest ujęte w ustawie.
Na zaczepki ops33 uważam, że nie warto reagować, no chyba że się jest na takich samych lekach, albo innych specyfikach.
Zaraz pewnie będzie stosowna odpowiedź ops33 w tej sprawie - niestety na jego wypowiedzi nie mam zamiaru odpowiadać.
Nie chcę nikogo obrazić, ale uważam - nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
po co się obrażać wzajemnie ,czekamy bo i tak na nic nie mamy wpływu, ale zeby nie być idealnym to tez wstawie swoje trzy grosze, pomstujesz na sądy, ze podwyzszają kwoty alimentów od niepełnoego miesiąca czy przeliczasz należne kwoty z FA z groszami, wysyłasz do dłuznika zawiadomienie o podwyższeniu fa czy tłumaczysz mu ( jak oczywiscie raczy przyjśc) zawiłosci tego przeliczenia?
Nie o sądy i podwyżki alimentów mi tu chodziło, bo to jestem w stanie wytłumaczyć dłużnikowi bez poruszania tematu wierzycielki, wyrok podwyższający alimenty dłużnik powinien znać. Chodzi mi o te świadczenia zł za zł i konieczność wnikania w dochody wnioskodawcy. Jeśli dłużnik się zwróci o wyjaśnienie skąd posiada jakieś zadłużenie chyba powinienem mu to jakoś wyjaśnić.
Tyle było dyskusji, że złotówka to okropny chłam, że trzeba ja wycofac ze świadczeń a oni wpadają na pomysł wprowadzenia jej do FA. Co na to pan Wardach? nie omieszkam przy najbliższej okazji zapytać go.....
chyba za tępa jestem żeby zrozumiec twoje wyjaśnienia,oczywiscie nie chodziło mi o tłumaczenie dłuznikowi podwyzki,podałam tylko analogię,nie rozumiem natomiast wyjasnianie dłuznikowi" o wyjaśnienie skąd posiada jakieś zadłużenie chyba powinienem mu to jakoś wyjaśnić " to co tu wyjasniac?,czy zł/za zk uprawni do wyższego świadczenia z FA niz w wyroku sadowym? .chyba ew mniejszą?
no to najprościej jak się da
zasądzone alimenty 500zł - informacja do dłużnika - dziecko ma przyznane 185,88zł - no i teraz wyjaśnij dłużnikowi, który akurat bardzo kocha swoje dziecko dlaczego przyznałaś 185,88 a nie 500 - musisz coś powiedzieć o dochodach Pani, czy nie?
Dłużnik po prostu chce wiedzieć dlaczego w takiej wysokości zostało przyznane świadczenie, które ma później oddać, a może powinno to być nie 185,88 a jednak 165zł.
Prościej już nie potrafię.
no dzięki bardzo za te wyjasnienia, masz rację, pewnie z przekory pisałam te głupoty, , ale czy musimy sie tak przejmowac kochającymi tatusiami ,który będzie się z nami kłocił ,ze za mało mu wypłacamy funduszu? Specjalnie pisze" mu" bo wiadomo, ze gros dłużników zyje razem z mamusia z tego FA ,
rozumiem oczywiscie o co chodziło w tym przeliczeniu zł/zł , równie dobrze może mieć wąty ,że nie wypłacamy FA ,bo dochód mamusi przekracza , a dzieciom się przeciez wyrokiem alimenty należą. Myslę, że nie nalezy za mocno zagłębiac sie w problemy dłuzników ,i tak zrobimy co napisza w ustawie, pozdrawiam serdecznie