Technika prowokatywna F.Farrely w pracy socjalnej
Technika prowokatywna F.Farrely w pracy socjalnej
Szanowni Państwo
\"Nowa rzeczywistość - nowi klienci \"
Dialog : ( klient i pr. socjalny)
- po co pan traci czas na mnie ..
- no faktycznie . Pani jest beznadziejnym przypadkiem .
- Ależ proszę mnie nie spisywać na straty ! ja się jeszcze zmienię !
Terapia ta ,( jak w tytule), zdobywa wielu zwolenników wśród psychoterapeutów i pracowników socjalnych . Celem szokujących i \" nieprofesjonalnych \" postaw fachowo pomagających jest zmotywowanie klienta do tego , by potrafili się uśmiechnąć- myśląc o swoich problemach , nabrali dystansu do często dysfunkcyjnych - ale jakże chętnie powielanych przez siebie postaw- (bezkrytycznie wprost, o czym mówimy na forum), zmieniali je, zaczęli myśleć, budzić się ...
Pracownicy socjalni - biorący udział w warsztatach, które uczą ich tej metody, chwalą sobie bardzo ten sposób innowacyjnego kontaktu z klientem. Metoda ma działać w interesie podopiecznego - prowokować do zmiany , itd.itd.. (ta metoda to wypracowany model pracy z klientem , która nie ma nic wspólnego z poniżaniem go , naruszaniem godności - rozumiecie?)
czy ktoś z Państwa słyszał, czytał..? może się podzielić spostrzeżeniami - bardzo, zachęcam do dyskusji ..
a nawet jeśli nie czytał --tu chodzi o\" rozmowę humorem\"..to się wie z autopsji...
\"Nowa rzeczywistość - nowi klienci \"
Dialog : ( klient i pr. socjalny)
- po co pan traci czas na mnie ..
- no faktycznie . Pani jest beznadziejnym przypadkiem .
- Ależ proszę mnie nie spisywać na straty ! ja się jeszcze zmienię !
Terapia ta ,( jak w tytule), zdobywa wielu zwolenników wśród psychoterapeutów i pracowników socjalnych . Celem szokujących i \" nieprofesjonalnych \" postaw fachowo pomagających jest zmotywowanie klienta do tego , by potrafili się uśmiechnąć- myśląc o swoich problemach , nabrali dystansu do często dysfunkcyjnych - ale jakże chętnie powielanych przez siebie postaw- (bezkrytycznie wprost, o czym mówimy na forum), zmieniali je, zaczęli myśleć, budzić się ...
Pracownicy socjalni - biorący udział w warsztatach, które uczą ich tej metody, chwalą sobie bardzo ten sposób innowacyjnego kontaktu z klientem. Metoda ma działać w interesie podopiecznego - prowokować do zmiany , itd.itd.. (ta metoda to wypracowany model pracy z klientem , która nie ma nic wspólnego z poniżaniem go , naruszaniem godności - rozumiecie?)
czy ktoś z Państwa słyszał, czytał..? może się podzielić spostrzeżeniami - bardzo, zachęcam do dyskusji ..
a nawet jeśli nie czytał --tu chodzi o\" rozmowę humorem\"..to się wie z autopsji...
Re: Technika prowokatywna F.Farrely w pracy socjalnej
Socjalni nie chcą takich nowinek. Zmiany to ich wróg. Komuna trwa.
https://www.ops.pl/forum.php?page=2&cmd= ... category=1
https://www.ops.pl/forum.php?page=2&cmd= ... category=1
Emilka ten Farely czy jak mu tam to jest mąż Bachledy-Curuś ??
zachęcasz E. do dyskusji a po kilku godzinach stwierdzisz, że \"nakręcani zawsze się wkręcamy\"
Emilko, a jak ta metoda przekłada się na efektywność pracowników socjalnych? Czy dzięki niej można lepiej zmotywować klienta do działania?
Jak to się przekłada na aktywizację?
Jak to się przekłada na aktywizację?
Adam
( uśmiecham się teraz ..
może nie ...
;)
P.S
Aprops prowokacji na forum (bo TY jesteś najlepszy) , widzisz ?
przerysowane , groteskowo ujęte , celowo przerysowane- komunikaty mają uzasadnienie terapeutyczne, dawno stosowane już w pracy z klientami .
No cóż jesteś.. \" ktoś \" - zatem?
\"Nie ma tego złego - co by na dobre nie wyszło\"
( uśmiecham się teraz ..

P.S
Aprops prowokacji na forum (bo TY jesteś najlepszy) , widzisz ?
przerysowane , groteskowo ujęte , celowo przerysowane- komunikaty mają uzasadnienie terapeutyczne, dawno stosowane już w pracy z klientami .
No cóż jesteś.. \" ktoś \" - zatem?
\"Nie ma tego złego - co by na dobre nie wyszło\"
jak wrócę do domu ...porozmawiamy
powiem wszystko 

Po tym forum widze że groteska działa pobudzająco;)
Ech, ja to już wymyśliłam parę lat temu (i nawet opisałam w pewnym branżowym, niszowym wydawnictwie), ale nie myślałam, że z tego może być nawet teoria!
A asystenta rodziny wymyśliłam w 2001 roku i mam na to dowód (moją pracę dyplomową).
Pochwaliłam się
to idę do domku na pączusia i kawusię z katalogiem Avonu pod pachą. Pa!
Pochwaliłam się

Oprócz Technika prowokatywna F.Farrely w pracy socjalnej - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek pielegnacyjny a zasilek stały
SEPI-Powiatowe Urzędasy Publiczne
ustawa pomoc państwa w zakresie dożywiania
Strony internetowe pracowników socjalnych
dożywianie dzieci złożone w grudniu
Uchwała rm ws dożywiania - obraz polityki prorodzinnej
kasa
żłobek
Dlaczego MEDIA siedza cicho w spr. dożywiania
zasiłek stały
podstawa prawna
alimenty spłata fa