Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
etakap
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Re: Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy.

Post autor: etakap »

Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Aisog pisze:
Szarak pisze:Robię jak alalala. Uchylenie na bieżąco i NP za okresy kiedy się nie należało.
Według tej Pani (mąż pracuje w Agencji Pracy Tymczasowej) podjął pracę w innym zakładzie pracy. To że w ZUS figuruje pod tym samym NIP-em raczej do niej nie trafi.
Jego pracodawcą jest agencja bo to z nią podpisuje umowy a nie "nowy zakład", w którym wykonuje zatrudnienie. Nie twoja wina a kobieta była pouczona we wniosku o 3 miesiącach. Jak jest niezadowolona to ma prawo do odwołania, nic z tym nie zrobisz. Ty robisz swoje.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.
etakap
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: etakap »

Nasze SKO uwala decyzję o zwrocie, jeśli uprzednio za ten okres nie uchylimy decyzji wstecz.
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

Jak się Pani odwoła do SKO to gwarantuję, że uchylenie od marca zostanie uwalone przez nich i będziesz się bujać z tym. Uchyla się na przyszłość a nie wstecz. W tym przypadku uchylasz po prostu decyzję, w uzasadnieniu piszesz tylko że prawo do świadczenia nie przysługuje od marca. A potem robisz całe postępowanie ws nienależnie pobranych świadczeń.
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: vasaria »

Szarak pisze:
etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.

też tak robimy. mam np sytuację, że pani miała prawo do świadczenia, po czym nie przyznała się, że podjęła pracę. informację taką uzyskałam z urzędu - od pracownika socjalnego, wezwałam do doniesienia zaświadczenia pod rygorem wstrzymania wypłat. pani doniosła, okazało się, że zdążyła już utracić pracę, więc znowu ma prawo do świadczenia. wysłałam info, o wszczęciu postępowania w sprawie ustalenia nienależnie pobranych za ten okres, ale nic jej nie uchylam.
Aisog
Stażysta
Zajmuję się: ŚR FA ST KDR CP Składnica Akt
Kontakt:

Post autor: Aisog »

Szarak pisze:NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc.
No Pani uważa że wszystko zgłaszała na bieżąco. I rzeczywiście na dzień wydania decyzji świadczenia jej przysługiwały.
Wychodzi na to że za bardzo pośpieszyliśmy się z decyzją przyznającą.
Jak to mówią co nagle... :D
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Post autor: ss »

etakap pisze:Nasze SKO uwala decyzję o zwrocie, jeśli uprzednio za ten okres nie uchylimy decyzji wstecz.
gdańsk?
ODPOWIEDZ