Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Re: Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy.
Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Jego pracodawcą jest agencja bo to z nią podpisuje umowy a nie "nowy zakład", w którym wykonuje zatrudnienie. Nie twoja wina a kobieta była pouczona we wniosku o 3 miesiącach. Jak jest niezadowolona to ma prawo do odwołania, nic z tym nie zrobisz. Ty robisz swoje.Aisog pisze:Według tej Pani (mąż pracuje w Agencji Pracy Tymczasowej) podjął pracę w innym zakładzie pracy. To że w ZUS figuruje pod tym samym NIP-em raczej do niej nie trafi.Szarak pisze:Robię jak alalala. Uchylenie na bieżąco i NP za okresy kiedy się nie należało.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Nasze SKO uwala decyzję o zwrocie, jeśli uprzednio za ten okres nie uchylimy decyzji wstecz.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Jak się Pani odwoła do SKO to gwarantuję, że uchylenie od marca zostanie uwalone przez nich i będziesz się bujać z tym. Uchyla się na przyszłość a nie wstecz. W tym przypadku uchylasz po prostu decyzję, w uzasadnieniu piszesz tylko że prawo do świadczenia nie przysługuje od marca. A potem robisz całe postępowanie ws nienależnie pobranych świadczeń.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Szarak pisze:Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
też tak robimy. mam np sytuację, że pani miała prawo do świadczenia, po czym nie przyznała się, że podjęła pracę. informację taką uzyskałam z urzędu - od pracownika socjalnego, wezwałam do doniesienia zaświadczenia pod rygorem wstrzymania wypłat. pani doniosła, okazało się, że zdążyła już utracić pracę, więc znowu ma prawo do świadczenia. wysłałam info, o wszczęciu postępowania w sprawie ustalenia nienależnie pobranych za ten okres, ale nic jej nie uchylam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR FA ST KDR CP Składnica Akt
- Kontakt:
No Pani uważa że wszystko zgłaszała na bieżąco. I rzeczywiście na dzień wydania decyzji świadczenia jej przysługiwały.Szarak pisze:NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc.
Wychodzi na to że za bardzo pośpieszyliśmy się z decyzją przyznającą.
Jak to mówią co nagle...

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
gdańsk?etakap pisze:Nasze SKO uwala decyzję o zwrocie, jeśli uprzednio za ten okres nie uchylimy decyzji wstecz.
Oprócz Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
za jaki miesiąc doliczyć dochód z renty
Jak postąpić w przypadku zmiany sytuacji dochodowej rodziny
Opiekun faktyczny - jakie dokumenty?
Dodatek dyferencyjny - Izyda :) Jak wprowadzić?
Brak wyroku na pierwsze dziecko, a przyznanie na drugie dzie
Szkolenia z programu rodzina 500 plus
działalność w Niemczech a świadczenia w Polsce
Pisma pani minister Rafalskiej o docenienie pracowników real
Protest pracowników pomocy w mediach
Co zrobić z wszczętym postępowaniem?
Co zrobić z decyzją w tym przypadku????
raty szybciej spłacone co z odsetkami
dochód po urlopie bezpłatnym
zawieszenie działaności od kiedy utrata dochodu
uzysk - zatrudnienie + zasiłki z ZUS
dziś wniosek za okres 2017/2018