Witam, mam taka sytuacje, że tata ma znaczy stopien niepelnosprawnosci na stale ( Alkoholizm ) i z GOPS otrzymuje swiadczenie z tego tytulu. Sprawuje nad nim opieke i zostalo mi przyznany SZO. Z Gminy dzisaj dostal wezwanie Z komisji przeciwdzialania alkoholizmowi na 24.8. Pewnie bedzie musial udac sie na terapie. Mam pytanie co z taty swiadczeniem w takim wypadku sie dzieje i co z moim SZO w czasie gdy bedzie przebywal na terapii ?.
Napisz po 24.08....jak już będziesz wiedział czy ojciec będzie na długoterminowej terapii i gdzie ( rodzaj placówki ) .... na tym etapie trudno o konkretną odpowiedź.
No nie bedzie 24 jeszcze, bo na24 ma wezwanie do gminy, na komisje przeciwdzialania alkoholowi, troce pewnie to potrwa, zanim bedzie miejsce Pytam tylko, co dalej ze siwadczeniem jego z GOPS i moim opiekunczym, w sytuacji gdy bedzie na terapii
Ale to wszystko zależy od miejsca w jakim będzie się odbywała terapia. Jeżeli to będzie placówka służby zdrowia ( np. oddział szpitalny ) to raczej nie stracicie uprawnień do pobieranych świadczeń. Ale ojciec jeżeli swoje świadczenia pobiera w kasie GOPS to niech Ciebie upoważni do odbierania pieniędzy albo poprosi o przesłanie pieniędzy na adres pobytu ( leczenia) --- musisz to uzgodnić w swoim GOPS-ie
Ojciec ma na konto, tylko nie na swoje - nasiostry, teraz siostra rezygnuje i Pani socjalna mowila, ze raczej tez na moje konto. Tylko czy bedzie mu wyplacanie swiadczenie skoro przybywa na terapii, i mi skoro sie nim nie opiekuje bo jest na terapii w osrodku zamknietym ?