Witacie, mam pytanie.
dziecko kończy w marcu 18 lat ale nadal sie uczy, kończy szkołe za rok wrześniu - TECHNIKUM.
przyZnaje teraz do marca? czy do 30.09.2019?
ale we wniosku zaznacza się :
*dziecka w wieku do 18 roku życia( na czas składania wniosku jeszcze nie jest pełnoletni)
* dziecka w wieku powyżej 18 roku życia kontynuujące w szkole lub w szkole wyższej.
Wlaśnie wtedy jest dylemat co zaznaczyć bo jak zaznaczysz 1 to jasno masz w ustawie napisane ze do 18-tki powinno się dać, a jak 2 to kłamiesz.
Dyskusja poruszana wielokrotnie na forum, praktyki różne, jedni robią tak, że dają do końca nauki (tak jak to pisali w komunikatach na stronie ministerstwa). Inni tak jak ja, robią ściśle według ustawy - tak, że dają do 18-tki a potem osoba może złożyć wniosek znowu o przedłużenie.
Jak będę miał czas to poszukam i wyśle ci link do tematów z stosem postów na zadane wyzej pytanie.
Byłam na szkoleniu, na którym prawnik poinformował, iż nie ma przeciwwskazań do przyznania karty dziecku przed ukończeniem 18 lat na okres nauki. Ja zaznaczam dziecko w wieku do 18 roku życia, a potem termin ukończenia szkoły i system sam wylicza termin ważności karty (zgodnie z terminem ukończenia szkoły). I nie kłamię
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.