Termin wypłat w decyzji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 21 sie 2015, 12:22

Czy po nowelizacji ustawy będziemy musieli umieszczać w decyzji dokładne terminy wypłat w każdym miesiącu na okres 2015/2016 ?
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 12:25

tak bedzie trzeba podac dokładne daty. A jak ulegnie zmianie to nalezy poinformowac o tym komornika :D
ohoho

Napisano: 21 sie 2015, 12:27

ohoho pisze:tak bedzie trzeba podac dokładne daty. A jak ulegnie zmianie to nalezy poinformowac o tym komornika :D
A możesz podać przepis prawa to potwierdzający?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 12:38

art. 27 ust. 8 pkt 2 ja to rozumiem w ten sposób iz należy w decyzji również daty wypłat oraz co sie z tym wiaze w przypadku zmiany wypłaty poinformowac o tym komornika aby odsetki sobie dobrze liczył ;)
ohoho

Napisano: 21 sie 2015, 12:43

Czyli w decyzji nie będzie można podać terminu : " wypłata na konto do 30 dnia każdego miesiąca", tylko będziemy musieli podać dokładne terminy.
To po co sporządzać jeszcze informacje do komornika o rozpoczęciu realizacji decyzji i terminach jeżeli w decyzji będzie wszystko napisane.
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 12:51

2) informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji.”,
W decyzji możesz mieć określone że świadczenie przyznajesz w okresie od-do płatne np. 27-go dnia każdego miesiąca. Nie musisz wyliczać miesięcy i do każdego przypisywać termin wypłaty.Wraz z decyzją wysyłasz informacje o rozpoczęciu realizacji tej decyzji oraz terminie wypłat świadczeń w konkretnych miesiącach.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 12:59

...i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji. To oznacza że w decyzji należy podać dokładne terminy wypłaty w poszczególnych miesiącach.
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 12:59

wsumie masz racje RR.
"informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji.”,

ja to odnosiłam ze ".. .w poszczególnych miesiącach okreslonych w decyzji" jako ze mają byc zawarte w decyzji owe wypłaty na poszczegolne miesiące.

Elmerku a ty jak to rozumiesz?
ohoho

Napisano: 21 sie 2015, 13:09

Andrzej82 pisze:...i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji. To oznacza że w decyzji należy podać dokładne terminy wypłaty w poszczególnych miesiącach.
Jeżeli faktycznie taka interpretacja byłaby prawidłowa (moim zdaniem nie jest) to po co wysyłać informacje o datach wypłat skoro załączamy również decyzję w której zawarta jest ta informacja? ;)

Zobacz masz tam wskazane by poinformować o terminach wypłat świadczeń w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji. W decyzji są wskazane miesiące za które ustalmy prawo do FA, terminów wyłuszczać za konkretne miesiące nie musimy, wystarczy dać ogólny (dla wszystkich miesięcy określonych w decyzji) termin wypłat - moim zdaniem :D
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 13:14

fakt jezeli napiszemy w decyzji konkretne wypłaty na miesiace to w przypadku zmian terminu należało by jeszcze poinformowac wierzycielke.

Zmieniam zdanie; decyzje nie musza zawierac daty wypłaty! Tylko w informacji to umieszczamy! koniec i kropka ;)
ohoho

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x