Ale przy nienależnie pobranych świadczeniach najpierw spłacają mi należność główną, orzeczoną w decyzji potem robimy pismo informujące o naliczonych odsetkach - do dnia spłaty (tak nam mówili na kilku szkoleniach), zawsze pisałam, że należy wpłacić niezwłocznie, ale obiło mi się o uszy, że powinien być wskazany termin spłaty...
1. ustalić nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze na nnnnnnnnnnnnk, data urodzenia: nnnnnnnnnnn za okres od 2016-12-01 do 2016-12-31 w wysokości 500 zł .
2. ustalić kwotę zwrotu nienależnie pobranych świadczeń wychowawczych na kwotę 500 zł za grudzień 2016. Łączna kwota nienależnie pobranych świadczeń: 500 zł. Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie (art. 25 ust. 3 ww ustawy). Zgodnie z art. 25 ust. 8 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (t. j. Dz. U. 2016r., poz.195 ze zm.) nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze podlega egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (t. j. Dz. U. 2016r., poz.195 ze zm.) osoba, która pobrała nienależnie świadczenie wychowawcze, jest obowiązana do jego zwrotu. Kwotę 500,00 zł wraz z odsetkami za opóźnienie należy zwrócić na konto lub w kasie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od uprawomocnienia się decyzji. W przypadku nie zwrócenia przedmiotowej kwoty, będzie ona podlegać egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( art. 25 ust. 8 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci Dz. U. 2016r., poz.195 ze zm.).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare