Czy jest jakiś przepis, który mówi w jakim terminie muszą zostać spłacone odsetki po zapłaceniu należności głównej nienależnie pobranych świadczeń? Pozdrawiam
Droga Ciociu.
Z przykrością zawiadamiam Cię, że naruszyłaś dyscyplinę budżetową a dokładnie to:
"dochodzenie należności poniżej sumy wynikającej z prawidłowego obliczenia"
Otóż w przypadku należności o charakterze publiczno prawnym gdy wpłata nie pokrywa należności wraz odsetkami to wpłatę rozdziela się proporcjonalnie na należność główną i odsetki (Ustawa: Ordynacja podatkowa). Ten sposób rozliczania powoduje równoczesną spłatę należności głównej i odsetek, więc nie powstaje problem terminu spłaty odsetek po spłacie należności głównej.
Np. otrzymano wpłatę 200 zł którą należy rozdzielić na należność główną 500 zł i odsetki na dzień wpłaty w wysokości 102.58 zł.
Proporcjonalne rozdzielenie powoduje, że 165.95 zł zostaje zaliczone na NG a 34.05 zł na odsetki.
Ale przy nienależnie pobranych świadczeniach najpierw spłacają mi należność główną, orzeczoną w decyzji potem robimy pismo informujące o naliczonych odsetkach - do dnia spłaty (tak nam mówili na kilku szkoleniach), zawsze pisałam, że należy wpłacić niezwłocznie, ale obiło mi się o uszy, że powinien być wskazany termin spłaty...