urlop wychowawczy - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 lut 2017, 15:23

Proszę o podpowiedź, z jakich miesięcy ustalić podstawę składek na urlopie wychowawczym pracownicy, która:
- od 16 czerwca 2015 r. przebywała na zwolnieniu chorobowym - ciąża
- od 06 stycznia 2016 do 02 stycznia 2017 - urlop macierzyński, rodzicielski
- od 03 stycznia 2017 do 20 lutego 2017 urlop wypoczynkowy
- od 21 lutego urlop wychowawczy.
ania9

Napisano: 22 lut 2017, 16:17

Miałam taką samą sytuację. Dzwoniłam na linie ZUS 225601600 i powiedziano mi, że biorę pensję z 12 miesięcy przed urlopem wychowawczym. Miesiąca powrotu do pracy i przejścia na urlop wychowawczy nie bierzemy pod uwagę. A że faktycznie nie mamy z czego tego obliczyć to podstawą jest kwota z umowy obowiązującej. Tak mnie poinformowano i ja tak zrobiłam.
karolcia3367

Napisano: 23 lut 2017, 9:51

A czy dodatek stażowy wchodzi do podstawy? (u nas do zas.chorobowego nie wchodzi, a do macierzyńskiego wchodzi, a co z podstawą na wychowawczym?)
ania9

Napisano: 23 lut 2017, 10:38

Ja wliczam. Ale do końca nie wiem jak powinno być. Zadzwoń na infolinie ZUS to na pewno Ci powiedzą.
karolcia3367

Napisano: 23 lut 2017, 10:43

Pracodawca, za osobę której udzielił urlopu wychowawczego (jeśli osoba nie ma innego tytułu do ubezpieczeń), sporządza raport imienny ZUS RCA z kodem tytułu ubezpieczenia 12 11 XX podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i zdrowotne oraz raport imienny ZUS RSA z kodem tytułu ubezpieczenia 01 10 XX i z kodem świadczenia przerwy 121 oraz wskazanym okresem.

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopach wychowawczych stanowi kwota przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających urlop. Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopach wychowawczych za miesiące od stycznia do grudnia 2017 r. nie może być:
-wyższa niż 2557,80 zł,
-niższa niż 1500,00 zł,).
Jeśli pracownica była zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy, a więc miała zagwarantowane minimalne wynagrodzenie, to podstawa wymiaru składek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym nie może być niższa niż aktualnie obowiązująca kwota minimalnego wynagrodzenia w 2017r. 2000zł.
Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne jest aktualnie kwota 520 zł.
Jeśli pracownica przechodzi na urlop wychowawczy w trakcie miesiąca, podstawę i składki emerytalne i rentową należy wyliczyć proporcjonalnie do dni podlegania ( podstawę wyliczoną za pełen miesiąc należy podzielić przez liczbę dni kalendarzowych danego miesiąca i następnie pomnożyć przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniom z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym ), natomiast składka zdrowotna jest miesięczna i niepodzielna.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x