Testament = tytuł prawny? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 gru 2016, 10:18

Witam serdecznie,

Wpłyną do mnie wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, wraz z nim jest testament, z treści wynika że matka wnioskodawczyni oświadcza, żer do całości spadku powołuję córkę, i tak mnie zastanawia czy mogę to honorować jako tytuł prawny z uwagi na ostatnią wolę zmarłego, czy raczej powinienem dać odmowną decyzję z uwagi na brak tytułu prawnego?

tutaj zamieszczam treść tego testamentu:
https://drive.google.com/file/d/0BwW5Pa ... sp=sharing
karpik1991

Napisano: 12 gru 2016, 18:23

Testament nie jest tytułem prawnym. Tytułem prawnym jest własność, spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, umowa najmu, użyczenia, użytkowania, umowa dożywocia z prawem wieczystej służebności mieszkania itp.
Skąd wiesz, czy spadkodawca nie spisał po tym testamencie innego, zmieniając swoją wolę? Tylko sąd może zbadać ważność i prawdziwość testamentu, nie urzędnik.
Gość

Napisano: 13 gru 2016, 19:24

Biorąc jednak pod uwagę, że dodatek mieszkaniowy ma pomagać osobom w trudnej sytuacji materialnej i finansowej, gdy nie są w stanie samodzielnie ponosić w całości opłat za mieszkanie, ja bym zrobił tak:
- przyjął wniosek o dodatek mieszkaniowy z załącznikami oraz potwierdzenie złożenia do sądu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku,
- przyznał dodatek mieszkaniowy (gdy są spełnione kryteria) i zobowiązał wnioskodawcę o dostarczenie sądowego stwierdzenia nabycia spadku, gdy tylko zakończy się postępowanie przed sądem w tej sprawie,
- uzależnił dalsze postępowanie od postanowienia sądu - w przypadku nabycia prawa własności mieszkania przez inną osobę niż wnioskodawca, wezwał do zwrotu kwoty wypłaconego dodatku jako świadczenia nienależnie pobranego.
Gość

Napisano: 13 gru 2016, 22:56

Niepotrzebnie tak kombinujecie.
Gość pisze:Tylko sąd może...
Zapominacie, że notariusz też może, że zrobi zapewne szybciej i że w ten sposób jest duża szansa, prawie pewność, zdążyć z wnioskiem jeszcze w tym miesiącu, bez kombinowania :idea: .
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x