Wynajem, liczba osób w opłatach - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 gru 2016, 9:40

Witajcie :)
Pytanko mam. Mieszkanie wynajmowane, rodzina czteroosobowa, a właściciel w opłatach podaje tylko jedną osobę. Administrator na wniosku wpisuje tylko jedną i opłaty za jedną osobę, a w drugiej części wniosku widniałyby 4 osoby. Zwykle proszę, by właściciel w opłatach ujął pozostałe żeby się wszystko zgadzało i dopiero wtedy proszę o złożenie wniosku...A może są inne sposoby i przeszedłby wniosek w pierwotnej postaci? Bardzo proszę o konkretne wypowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 09 gru 2016, 9:53

punt 10 nie podlega potwierdzeniu przez administratora :lol:
przyjmij wniosek jak leci ---- dodatek będzie mniejszy
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2016, 10:15

Dzięki małe ww ;). Dzwoniłam do Administratora w tej sprawie aby sprawdzić co oni na to. Powiedzieli, że nie zezwolą na coś takiego, że do opłat pozostała 3ka nie jest zgłoszona, a decyzja przyjdzie na 4 osoby. Musi kobieta dopisać bo inaczej będzie problem. Dodam, że nie każdy administrator zwraca na to uwagę ale są i tacy, którzy pilnie tego przestrzegają u nas w mieście. Pozdrówki :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 09 gru 2016, 10:27

Tak to przy najmach często wygląda. Nikt nie chce "meldować" u siebie najemców, bo, z definicji, nie wiąże z nimi dłuższej przyszłości. ;)
Fakt faktem jest to oszustwo, że śmiecą 4 osoby a płaci się za jedną.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2016, 22:10

Konkretnie? No to spróbuję.
Klara27 pisze:1) właściciel w opłatach podaje tylko jedną osobę. 2) Administrator na wniosku wpisuje tylko jedną i opłaty za jedną osobę, 3) a w drugiej części wniosku widniałyby 4 osoby. 4) Zwykle proszę, by właściciel w opłatach ujął pozostałe żeby się wszystko zgadzało i 5) dopiero wtedy proszę o złożenie wniosku
1) Skąd urzędnikom wiedzieć na ile osób opłaty??? Zauważmy, że nasza ustawa wcale nie nakazuje takiej dociekliwości.
2) To wbrew przepisom. Jak słusznie zauważa małe ww podanie wielości gospodarstwa należy do kompetencji wnioskodawcy.
3) W obu miejscach raczej powinno być ta sama liczba. Nie umiem wyobrazić sobie innej możliwości.
4) Prosić, apelować, sugerować, zalecać — mile widziane, ale to ani obowiązek urzędu ani uprawnienie.
5) O nie! To przegięcie, a dokładniej: bezprawie. :mrgreen: Zasada obowiązuje inna: jaki wniosek wpływa, taki należy rozpatrzyć, możliwie pozytywnie. :!:
Klara27 pisze: 6) Powiedzieli, że nie zezwolą na coś takiego, że do opłat pozostała 3ka nie jest zgłoszona, a decyzja przyjdzie na 4 osoby. Musi kobieta dopisać bo inaczej będzie problem.
6) Ojjj... :shock: Administrator ma pewne prawo pilnować osób, śmieci, opłat itd. ale nie ma prawa ingerować w dodatek mieszkaniowy i ustawowe prawa do niego (!!!)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2016, 9:18

Dziękuję za wypowiedzi w tej sprawie :). Będę miała wszystko na uwadze, skonsultuję tę sprawę też z Dyrekcją.
Tak jak już napisałam, mam kilku takich administratorów, którzy sami wpisują liczbę osób w pierwszej częsci wniosku :/ i nie chcą innej opcji przyjąć do wiadomości, a mam też takich, którzy to się tym wcale nie przejmują, i nie ingerują kto ile osób wypisze we wniosku.
Pozdrawiam Was mocno :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 12 gru 2016, 19:15

Witam,
Mam podobną sytuację, wynajmuję mieszkanie od prywatnej osoby. Tworzymy trzyosobowe gospodarstwo, ale właściciel zgłosił do administracji tylko jedną osobę. Od jakiej kwoty zostanie naliczony dodatek, tej podanej przez administratora dla jednej osoby? Czy kwota tzw. "odstępnego" dla właściciela w ogóle jest brana pod uwagę (choćby na poziomie czynszu, jakie za takie samo mieszkanie należało płacić w zasobach gminy)? Bardzo proszę o pomoc.
Kocur

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x