odbiorca wrażliwy energii elektrycznej – osobę, której przyznano dodatek mieszkaniowy w rozumieniu
przeczytaj literalnie . przyznano dodatek..... czyli na dzień składania wniosku posiada dane uprawnienie ..... a więc nic nie stoi na przeszkodzie przyznać na rok bo następny przepis mówi Dodatek energetyczny wynosi rocznie nie więcej niż 30% iloczynu limitu zużycia energii elektrycznej
to jak to zrobić?????????
Re: to jak to zrobić?????????
Najlepiej przyznaj do końca życia bedziesz miał spokój.
Argumentacja Twoja jest bardzo mętna i mocno naciągana.
Coś sie przyczepił tego 1 roku. Jakie ma znaczenie że napisano 1/12 a jakby napisano 1/24 kwoty rocznej to byś przyznał na dwa lata.
Argumentacja Twoja jest bardzo mętna i mocno naciągana.
Coś sie przyczepił tego 1 roku. Jakie ma znaczenie że napisano 1/12 a jakby napisano 1/24 kwoty rocznej to byś przyznał na dwa lata.
Decyzję administracyjną zmienia się lub uchyla na niekorzyść strony bez jej zgody w przypadku zmiany przepisów prawa, zmiany sytuacji dochodowej lub osobistej strony, pobrania nienależnego świadczenia, a także można zmienić lub uchylić decyzję, jeżeli wystąpiły przesłanki, o których mowa w art. 11, 12 i 107 ust. 5. ustawy o pomocy społecznej .Zmiana decyzji administracyjnej na korzyść strony nie wymaga jej zgody.
Przecież w DE nie ma takich zapisów .
A Twoja argumentacja -i jaka jest ?
Przecież w DE nie ma takich zapisów .
A Twoja argumentacja -i jaka jest ?
dostałam dziś pismo z ministerstwa gospodarki....
na wstępie i również na zakończenie dobitnie zaznaczyli że stwierdzenia zawarte w piśmie mają charakter wyłącznie informacyjny, Minister Gospodarki nie jest upoważniony do dokonywania wiążącej interpretacji przepisów prawa. Jedynym podmiotem do tego upoważnionym jest sąd.
Kwestie związane z opłatą skarbową podniesione zostały ostatnio w korespondencji przekazywanej przez przedstawicieli samorządu terytorialnego. W obowiązujących przepisach prawnych brak jest bezpośredniego zwolnienia z obowiązku wniesienia opłaty skarbowej. Jednakże z informacji przekazywanych przez przedstawicieli samorządu teryt. wynika że niektóre gminy nie planują pobierania opłaty skarbowej powołując się na art. 2 ust. 1 pkt. 1 lit c ustawy o opłacie skarbowej.
(...)
Dodatek energetyczny może zostać przyznany wyłącznie na okres, w którym danej osobie przysługuje dodatek mieszkaniowy. Dodatek mieszkaniowy przysługuje przez okres 6 miesięcy więc dodatek energetyczny może zostać przyznany maksymalnie na ten okres.
Definicja wyraźnie stanowi, że odbiorcą wrażliwym energii elektrycznej jest wyłącznie osoba, która spełnia łącznie dwa wymienione w definicji warunki. Niespełnienie któregokolwiek z tych warunków powoduje że osoba ta nie jest odbiorcą wrażliwym energii elektrycznej, a więc nie może otrzymywać przysługującego tym odbiorcom dodatku energetycznego.
na wstępie i również na zakończenie dobitnie zaznaczyli że stwierdzenia zawarte w piśmie mają charakter wyłącznie informacyjny, Minister Gospodarki nie jest upoważniony do dokonywania wiążącej interpretacji przepisów prawa. Jedynym podmiotem do tego upoważnionym jest sąd.
Kwestie związane z opłatą skarbową podniesione zostały ostatnio w korespondencji przekazywanej przez przedstawicieli samorządu terytorialnego. W obowiązujących przepisach prawnych brak jest bezpośredniego zwolnienia z obowiązku wniesienia opłaty skarbowej. Jednakże z informacji przekazywanych przez przedstawicieli samorządu teryt. wynika że niektóre gminy nie planują pobierania opłaty skarbowej powołując się na art. 2 ust. 1 pkt. 1 lit c ustawy o opłacie skarbowej.
(...)
Dodatek energetyczny może zostać przyznany wyłącznie na okres, w którym danej osobie przysługuje dodatek mieszkaniowy. Dodatek mieszkaniowy przysługuje przez okres 6 miesięcy więc dodatek energetyczny może zostać przyznany maksymalnie na ten okres.
Definicja wyraźnie stanowi, że odbiorcą wrażliwym energii elektrycznej jest wyłącznie osoba, która spełnia łącznie dwa wymienione w definicji warunki. Niespełnienie któregokolwiek z tych warunków powoduje że osoba ta nie jest odbiorcą wrażliwym energii elektrycznej, a więc nie może otrzymywać przysługującego tym odbiorcom dodatku energetycznego.
planowałam przyznawać DE na okres obowiązywania obwieszczenia.... czyli do 30 kwietnia 2014 a następnie od 1 maja 2014 do 30 kwietnia 2015
no i srrrrru... cały misterny plan poszedł się.... pi... pi... pi...
zwracam honor... tym z którymi tak zaciekle się kłóciłam,
bynajmniej teraz to mam dopiero totalny mętlik w głowie...
nie mam pojęcia jak to ogarnąć... brrrr....
no i srrrrru... cały misterny plan poszedł się.... pi... pi... pi...
zwracam honor... tym z którymi tak zaciekle się kłóciłam,
bynajmniej teraz to mam dopiero totalny mętlik w głowie...
nie mam pojęcia jak to ogarnąć... brrrr....
a co w sytuacji zmiany kwoty dodatku od maja 2014 przy decyzji do końca czerwca 2014
Co robić ?

Pierwszy dodatek max do 30 kwietnia. Nie możesz dać na dłuższy okres i wypłacać w nieaktualnej wysokości. Przecież to logiczne jest. W maju kolejny wniosek ale mam nadzieję że zniosą już do tego czasu opłatę skarbową.
Oprócz to jak to zrobić????????? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
KONTROL
Dodatek mieszkaniowy - kwestia umowy i cudzoziemców - mocni w temacie
pieniądze na wykup
Numer DE
umowa zlecenie
pomocy wyprowadzka
stypendium socjalne?
Wkopałam się i narobiłam sobie roboty
wersja tt mieszkanie
jak wydać decyzję ?????????????
powierzchnia