Tom i inni mądrzy ludzie - SP- Zgon osoby sprawującej opiekę, Świadczenie wspierające

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Hawcia
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
Kontakt:

Tom i inni mądrzy ludzie - SP- Zgon osoby sprawującej opiekę, Świadczenie wspierające

Post autor: Hawcia »

Taką mam sytuację . Kobieta pobierająca stare świadczenie pielęgnacyjne zmarła 25.04.2025 r. Zgon został zgłoszony przez rodzinę telefonicznie w kwietniu. Maj już nie wypłacony . Pytałam już o to tutaj czy żądać zwrotu za te pięć dni kwietnia ale nie ma od kogo.
20 maja przyszedł syn z aktem zgonu matki . Oświadczył że w październiku 2024 r. złożył wniosek o decyzję o punkty potrzeby wsparcia. Jeszcze nie orzeczony. Co w sytuacji kiedy dostanie świadczenie wspierające od tego października 2024 ??? Pomożecie ??
Ppudel12
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny
Kontakt:

Re: Tom i inni mądrzy ludzie - SP- Zgon osoby sprawującej opiekę, Świadczenie wspierające

Post autor: Ppudel12 »

Za kwiecień te parę dni nie żądasz zwrotu bo nie ma od kogo - nastąpił zgon osoby która pobierała świadczenie pielęgnacyjne
Moim zdaniem to samo będzie ze wspierającym jak oczywiście dostanie osoba wymagająca opieki - nie będzie zwrotu św. piel za ten okres bo również nie ma od kogo żądać.

Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi, może inni mają inne zdanie, doświadczenie. :D
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: Tom i inni mądrzy ludzie - SP- Zgon osoby sprawującej opiekę, Świadczenie wspierające

Post autor: Tom. »

Ppudel12 pisze: 22 maja 2025, 9:08 Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi
mi pasuje :D
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Nie ma żadnej opcji,żadnego przepisu aby żądać zwrotu. Akt zgonu lub wydruk pesel do teczki i zakończona sprawa.
Hawcia
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
Kontakt:

Post autor: Hawcia »

~o~ pisze: 22 maja 2025, 9:57 Nie ma żadnej opcji,żadnego przepisu aby żądać zwrotu. Akt zgonu lub wydruk pesel do teczki i zakończona sprawa.
Bardzo wszystkim dziękuję. Tak też zrobię :)
ODPOWIEDZ