Tom, Szarak proszę o pomoc-pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 wrz 2024, 11:09

Zgodnie z art. 63 ust. 3 ustawy o świadczeniu wspierającym tj.: Osoby, o których mowa w ust. 2, zachowują prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2023 r., również w przypadku, gdy osobie nad którą sprawują opiekę zostało wydane nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności. Warunkiem zachowania prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach określonych w zdaniu pierwszym jest złożenie wniosku o nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności w terminie 3 miesięcy od dnia następującego po dniu, w którym upłynął termin ważności dotychczasowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenia o niepełnosprawności, a następnie złożenie wniosku o ustalenie prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego w terminie 3 miesięcy, licząc od wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności.
i teraz moje pytanie:
Wnioskodawca pobierał ŚP na starych zasadach do 30.11.2023 r. W lutym wydłużono stronie ŚP zgodnie z ustawą z 19 grudnia 2023 r. do 30.09.2024 r. jednak nie dłużej niż......, Pani w sierpniu złożyła wniosek na komisję o wydanie nowego orzeczenia, które zostało wydane we wrześniu. Teraz złożyła wniosek o przyznanie ŚP na starych zasadach czy w związku z brzmieniem ww. zapisu można Pani przyznać ŚP? Czy czasem strona nie powinna na komisję złożyć dopiero wniosek 01.10.2024 r? i wtedy spełniałaby te zasady? Moim zdaniem ten zapis jest bez sensu - bo wszystkie osoby zawsze składają wniosek o wydanie nowego orzeczenie jeszcze w trakcie trwania obecnego?

A co z ustawą z lipca 2024 r. o przedłużeniu kolejnych orzeczeń-ludzie którzy pobierają u nas ŚP składają we wrześniu wnioski o wydanie orzeczenia o w październiku chcą złożyć u nas wnioski wraz z zaświadczeniem na ŚP na starych zasadach - też im się nie będzie należało? Dla mnie ten zapis jest bez sensu, co z osobami które mają już wydane nowe orzeczenia ? nie mogę im już ŚP przyznać??
Bardzo proszę o pomoc?
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 wrz 2024, 12:14

Była rozmowa na forum o tym. Ja się nie czepiam kiedy został złożony wniosek na komisję . Jak osoba przychodzi z nowym orzeczeniem i kwalifikuje się do starych zasad to ma kontynuację. Przepis literalnie wadliwy ale my patrzymy na cel. Na takim samym stanowisku stoi nasze UW. Co do drugiego tematu to według mnie wchodzi 1 opcja a mianowicie zmiana decyzji do końca września jeżeli strona przyjdzie z zaświadczeniem i o taką zmianę wniesie. Od października tylko z nowym orzeczeniem by mieć kontynuację na starych zasadach.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 wrz 2024, 13:30

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem tego samego zdania w sprawie ŚP na starych zasadach w związku z art. 63 ust. 3 ustawy o świadczeniu wspierającym. Co do drugiej części, rozumiem, że w miesiącu wrześniu wraz z zaświadczeniem jak złoży wniosek o przyznanie ŚP na starych zasadach to będziecie przyznawać do 31.03.2025 r., a od października tylko z nowym orzeczeniem?
pozdrawiam
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 wrz 2024, 13:46

Wniosek o zmianę decyzji na podstawie której ma wypłacane ŚP na starych zasadach a nie wniosek o SP
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x