Zgodnie z art. 63 ust. 3 ustawy o świadczeniu wspierającym tj.: Osoby, o których mowa w ust. 2, zachowują prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2023 r., również w przypadku, gdy osobie nad którą sprawują opiekę zostało wydane nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności. Warunkiem zachowania prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach określonych w zdaniu pierwszym jest złożenie wniosku o nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności w terminie 3 miesięcy od dnia następującego po dniu, w którym upłynął termin ważności dotychczasowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenia o niepełnosprawności, a następnie złożenie wniosku o ustalenie prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego w terminie 3 miesięcy, licząc od wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności.
i teraz moje pytanie:
Wnioskodawca pobierał ŚP na starych zasadach do 30.11.2023 r. W lutym wydłużono stronie ŚP zgodnie z ustawą z 19 grudnia 2023 r. do 30.09.2024 r. jednak nie dłużej niż......, Pani w sierpniu złożyła wniosek na komisję o wydanie nowego orzeczenia, które zostało wydane we wrześniu. Teraz złożyła wniosek o przyznanie ŚP na starych zasadach czy w związku z brzmieniem ww. zapisu można Pani przyznać ŚP? Czy czasem strona nie powinna na komisję złożyć dopiero wniosek 01.10.2024 r? i wtedy spełniałaby te zasady? Moim zdaniem ten zapis jest bez sensu - bo wszystkie osoby zawsze składają wniosek o wydanie nowego orzeczenie jeszcze w trakcie trwania obecnego?
A co z ustawą z lipca 2024 r. o przedłużeniu kolejnych orzeczeń-ludzie którzy pobierają u nas ŚP składają we wrześniu wnioski o wydanie orzeczenia o w październiku chcą złożyć u nas wnioski wraz z zaświadczeniem na ŚP na starych zasadach - też im się nie będzie należało? Dla mnie ten zapis jest bez sensu, co z osobami które mają już wydane nowe orzeczenia ? nie mogę im już ŚP przyznać??
Bardzo proszę o pomoc?