Transport do szpitala psychiatrycznego?
Transport do szpitala psychiatrycznego?
Kto dowozi do szpitala psychiatrycznego osobę z zarządzeniem sądu o leczeniu bez jego zgody policja czy my? i kto finansuje transport?
Re: Transport do szpitala psychiatrycznego?
Marszałek województwa
miałem taką sprawę. poszło szybko, sprawnie.
miałem taką sprawę. poszło szybko, sprawnie.
również Marszałek Województwa gdyż zgodnie z art. 46 ust. 2 b ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego zapewnienie realizacji postanowienia sądowego o przyjęciu do szpitala psychiatrycznego osoby, o której mowa w art. 29 ust. 1, należy do marszałka województwa.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mi z kolei Urząd Marszałkowski oświadczył, że zapewnienie realizacji postanowienia polega na zapewnieniu miejsca w placówce, a nie dowiezieniu do niej. Nie bez racji, bo o dowiezieniu mówi kolejny ustęp - Art.46 ust. 2c:
"Jeżeli osoba psychicznie chora, wobec której wydano postanowienie o przyjęciu do szpitala psychiatrycznego, odmawia stawienia się w szpitalu psychiatrycznym lub w inny sposób utrudnia wykonanie tego postanowienia, sąd z urzędu lub na wniosek upoważnionego przez marszałka województwa lekarza psychiatry może zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tej osoby do szpitala psychiatrycznego przez Policję."
Informowałem pismem sąd, że osoba odmawia i sąd zarządził dowóz przez policję.
Inna sytuacja jest wtedy, kiedy osoba się zgadza, a samą strach ją puścić. Wtedy praktyka często wygląda tak, że pracownik socjalny dostaje delegację i jedzie z nią
"Jeżeli osoba psychicznie chora, wobec której wydano postanowienie o przyjęciu do szpitala psychiatrycznego, odmawia stawienia się w szpitalu psychiatrycznym lub w inny sposób utrudnia wykonanie tego postanowienia, sąd z urzędu lub na wniosek upoważnionego przez marszałka województwa lekarza psychiatry może zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tej osoby do szpitala psychiatrycznego przez Policję."
Informowałem pismem sąd, że osoba odmawia i sąd zarządził dowóz przez policję.
Inna sytuacja jest wtedy, kiedy osoba się zgadza, a samą strach ją puścić. Wtedy praktyka często wygląda tak, że pracownik socjalny dostaje delegację i jedzie z nią

Oprócz Transport do szpitala psychiatrycznego? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
okresowy-data wniosku a przyznanie
Dane
Wolne miejsce
zasiłek celowy
wnowienie wypłaty zasiłku stałego
udostępnienie dokumentacji
odmowa celowego bo nie ma dysfunkcji
zasiłek okresowy a zmiana z. rodzinnego
klient z innej gminy
NIE JESTEŚMY W GRUPIE ZAUFANIA SPOŁECZNEGO !
zasiłek stały
DPS dopłata pilne!!
Opłata za ZOL???
Darmowe jabłka - bezpłatna dystrybucja
DPS
zasiłek stały