trudna sprawa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 sty 2017, 13:09

Powiedźcie jakbyście podeszli do sprawy.
Kobieta ( mężatka) troje dzieci, najmłodsze dziecko jest przy matce, pozostałe u ojca do 18 marca 2017 r. Sprawa rozwodowa w trakcie. Kobieta nie posiada postanowienia o umieszczeniu dzieci przy ojcu. Ojciec mieszka na terenie innego Ośrodka, z tego co matka mówi nie składał wniosku o 500+. Kobieta ze względu na zmianę miejsca zamieszkania zgłosiła się do nas. Kobieta na dzień dzisiejszy pobiera świadczenie rodzicielskie, które też ma dopiero od 2 miesięcy, bo w poprzednim ośrodku stwierdzono że te świadczenie jej się nie należy. Sprawa jest trudna bo oboje nie dojdą do porozumienia. Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji?
Gość

Napisano: 10 sty 2017, 14:00

nikt nic? :/
Gość

Napisano: 10 sty 2017, 15:11

Na podstawie czego masz wiedzę, że tylko najmłodsze dziecko przebywa z matką? No bo jesli tak jest, to może się ubiegać tylko na to, które faktycznie przebywa pod jej opieka - mimo braku rozwodu. Zawsze można zlecić wywiad środowiskowy.
Ciekawy jest też motyw, czemu w poprzednim miejscu nie pobierała rodzicielskiego.
W trakcie weryfikacji i tak ci wyjdzie czy członkowie jej rodziny wystapili w innej jednostce terenowej. Jeśli masz wiedzę o stanie faktycznym to niech tak kobieta pisze jak jest w rzeczywistości a nie kombinuje, bo wszystko jest do sprawdzenia.
Gość

Napisano: 10 sty 2017, 15:36

Nie pobierała wcześniej świadczenia rodzicielskiego, ponieważ w poprzednim ośrodku powiedziano jej że takie świadczenie nie należy jej się. Dopiero gdy poszła do Kierownictwa to inaczej podeszli do sprawy( tak mi powiedziała). Ale do składu rodziny musi podać męza i resztę dzieci, prawda? i postanowienie z sądu musi dostarczyć, że dzieci przebywają u męża?
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 11:25

ktoś coś? ; /
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 9:13

mam sprawę po SKO - oni podtrzymali, że ubiegać sie mozna i wykazywać w składzie rodziny tylko te dzieci, które spełniają łącznie dwie przesłanki art. 2 pkt 16 - czyli wspólne zamieszkiwanie i utrzymanie. Zatem jeśli 2 dzieci mieszka z ojcem, to ta kobieta może się ubiegać na jedno dziecko (z dochodem. Skład rodziny do czasu rozwodu to 3 osoby (ona, mąż, dziecko zamieszkujące z matką). Oczywiście może we wniosku wykazać wszystkich, ale skoro masz już wiedzę, że te dzieciaki nie mieszkają z matką tylko z ojcem, możesz to poprzeć jeszcze wywiadem środowiskowym.
Jeśli klientowi nie spodoba się decyzja zawsze się może odwołać, może SKO uzna inaczej niż w mojej sprawie.
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 9:17

a w dodatku te dzieci mieszkają na terenie innej gminy, a fakt, że ich ojciec się nie ubiega, czy nie pobiera 500 tam nie uprawnia cie do przymknięcia oka na aktualna sytuację rodziny.
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 10:47

to w takim razie jak mogę przyjąć oświadczenia męża? gdzie mąż nie będzie chciał nic podpisać. a czy wywiad środowiskowy mogę zlecić do innego ośrodka czy te dzieci rzeczywiście przebywają z ojcem?
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 11:11

Kobieta jako wnioskodawca musi złożyć u ciebie wniosek z kompletem niezbędnych dokumentów do ustalenia prawa do SW. Czyli musi ci przynieść oświadczenia męża. Jeśli złoży ci wniosek bez tego, możesz przyjąć i pismem wezwać ją do uzupełnienia braków w terminie 14 dni z pouczeniem, że w przypadku nie zastosowania się do wezwania WNIOSEK POZOSTANIE BEZ ROZPATRZENIA - art.19 ust. 2. i masz załatwiony temat.
Musi to żona załatwić, ty nie możesz jego zmusić do podpisania.
Jeśli chodzi o wywiad - to kierownik OPS może zlecić jego przeprowadzenie na podstawie art. 15 lub odpowiednio 22. Myślę, że wystarczy wywiad u klientki, pracownik sprawdzi, czy mieszkają tam jej wszystkie dzieci, czy są tam ich rzeczy codziennego użytku (odzież, obuwie, podręczniki. Zawsze można skontaktować się ze szkołami tych dzieci, ustalić gdzie się uczą. Można skontaktować się z OPS na terenie męża. Jest wiele możliwości weryfikacji.
Przyznanie tej Pani SW jest ryzykowne. Lepiej w tym przypadku "nie dać" i niech się odwoła, wtedy niczym ty nie ryzykujesz.
Skoro "podzielili się" dziećmi to chyba mogą się dogadać w kwestii 500+ i mąż może nie będzie robił jej trudności, bo to może być wykorzystane przeciw niemu w procesie o rozwód.
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 11:25

Dzieci są u ojca ponieważ sąd tak zadecydował i mają przybywać u niego do 18 marca 2017 r. , a co będzie dalej to sąd zadecyduje.Co do oświadczeń to będzie trudno, bo są w trakcie rozwodu, a z tego co klienta mówi to ojciec chce do niej wrócić, ogólnie cięzki temat. ; / dziecko które jest z nią wgl. nie jest dzieckiem jej męza, ale w akcie urodzenia widnieje jej mąż. Kobieta nawet nie otrzymała becikowego, z rodzicielskim też miała problem w poprzednim OPS, dziecko rodzone w maju,a świadczenie otrzymała dopiero od października, ponieważ poprzedni OPS twierdził, że rodzicielski nie należy jej się.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x