Mam ciężką sytuację z z moim KRUSEM. Jest tam nowy pracownik, który bardzo utrudnia ludziom załatwianie spraw. Brak jest komunikacji pniewaz nie iformuje o konieczności dowiezienia dokumentów co skutkuje, że osoby te muszą jednego dnia zrobić koło 150 km z miasta A do B plus do mnie po zaświadczenia z ZUSU i ode mnie. Moje pytanie:
1. Czy osoba która złożyła kolejny już wniosek o SZO musi dostarczyć do krusu zaświadczenie które ja wystawiam o fakcie złożenia tego wniosku po raz kolejny? Dodatm, że wystąpiłam do KRUSU o wysokość 13 i 14 ,emerytury i to w/w zaświadczenie jest to odzew pracownika KRUSU.
2, Czy ewentualnie jest konieczność ciągać ludzi żeby to zaświadczenie dowozili? Czy pracownik krus mógł wystąpić do mnie sam z takim wnioskiem? My KRUS mamy daleko, a część ludzi ma problem z dojazdem.
3. Inna osoba w lutym zakończyła pobierac szo- zgodn babci. dostarczyła wszystkie kopie decyzji od 2015r. plus zaświadczenie o okresie pobierania szo i przyczynie zaprzestania czyli o zgonie bo takie zaświdczenie chce nasz KRUS. Aktualnie ta osoba musi dostarczyć te dokumenty kolejny raz.
Możecie mi podpowiedzieć czego krus ma prawo wymagać od ludzi i ode mnie? Niestety ja nie dowiem się w krusie niczego bo ten pracownik rzuca sluchawką i okłamuje, że nie ma w pracy kierownika placówki. Zero współpracy.