TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 26 mar 2014, 14:11

opłacała dobrowolne składki w KRUS
~Ala

Napisano: 27 mar 2014, 9:54

a jeśli okaże się że jej te skladki z KRUS zaliczą - mimo że dobrowolne, to też mamy spłacać ?
~Ala

Napisano: 27 mar 2014, 10:05

Jak opłacała sobie w KRUS to jak świadczenie pobierała?
~@m

Napisano: 27 mar 2014, 10:13

Tak jeszcze mała dygresja...Jakie wyrównania składek? Czas wyrównań tym co przerwaliśmy to już się skończył. Chce, żeby od teraz jej płacić to ustalamy czy powinniśmy i od teraz płacimy. Nie wnioskowała, nie płaciliśmy. Większym problemem będzie jak pobierała świadczenie i płaciła sobie KRUS...A ZUS i KRUS to dwie różne bajki, nic się tu nie łączy. Ja mam u siebie wiele osób, które wolą płacić sobie KRUS niż brać świadczenie, bo nie opłaca się przerywać...dlaczego? Nie wiem dokładnie, wie KRUS.
~@m

Napisano: 27 mar 2014, 10:16

jeżeli przy ustalaniu prawa do śp osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia w krus to płaci składki sobie dalej, jeżeli dobrowolnie to my opłacamy jej składki a ona z nasza dec ma udać się do krus i nie będzie musiała opłacać składek z tym że to nie do niej należy wybór czy chce dalej płacić KRUs czy mieć od nas ubezpieczenie w ZUS ( tylko przy dobrowolnym ubezpieczeniu)
~tomek

Napisano: 27 mar 2014, 10:19

@m
to co ona chce, nie ma znaczenia. Opłacanie składki w sytuacjach, kiedy ona powinna być opłacona jest obowiązkiem organu i wola strony nie ma tu nic do rzeczy.
Nieopłacenie składki za osobę uprawnioną jest niedopełnieniem obowiązku, dlatego od składek nieopłaconych w terminie nalicza się odsetki.
To co piszesz o wyrównaniu składek dotyczyło zupęłnie innej sytuacji, a mianowicie zmiany okresów składkowych-nieskładkowych uprawniających do świadczenia. Tu była potrzeba interwencja ustawodawcy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 10:28

~Ala, ja bym najpierw wystąpiła do KRUS z zapytaniem czy podlega ubezpieczeniu na wniosek czy z mocy ustawy (bo skąd masz pewność, ze kobieta wie co mówi). Jak z mocy ustawy to nie ubezpieczasz, jak na wniosek to zapytanie do ZUS (prześlij im też odpowiedź KRUS) przez jaki okres jej opłacać
~xx

Napisano: 27 mar 2014, 10:46

czy dobrze rozumiem, że jeżeli ktoś ma gospodarstwo ponad 1 ha to ma obowiązek opłacać składki w KRUS? i wtedy my nie ubezpieczamy społecznie?
~anilak

Napisano: 27 mar 2014, 11:02

dokładnie tak
~ewalu

Napisano: 27 mar 2014, 11:05

Składki KRUS zalicza się do ZUS, natomiast składki ZUS nie dolicza się do KRUS z tego co mi wiadomo.
~Jolka

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x