Tak jeszcze mała dygresja...Jakie wyrównania składek? Czas wyrównań tym co przerwaliśmy to już się skończył. Chce, żeby od teraz jej płacić to ustalamy czy powinniśmy i od teraz płacimy. Nie wnioskowała, nie płaciliśmy. Większym problemem będzie jak pobierała świadczenie i płaciła sobie KRUS...A ZUS i KRUS to dwie różne bajki, nic się tu nie łączy. Ja mam u siebie wiele osób, które wolą płacić sobie KRUS niż brać świadczenie, bo nie opłaca się przerywać...dlaczego? Nie wiem dokładnie, wie KRUS.
jeżeli przy ustalaniu prawa do śp osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia w krus to płaci składki sobie dalej, jeżeli dobrowolnie to my opłacamy jej składki a ona z nasza dec ma udać się do krus i nie będzie musiała opłacać składek z tym że to nie do niej należy wybór czy chce dalej płacić KRUs czy mieć od nas ubezpieczenie w ZUS ( tylko przy dobrowolnym ubezpieczeniu)
@m
to co ona chce, nie ma znaczenia. Opłacanie składki w sytuacjach, kiedy ona powinna być opłacona jest obowiązkiem organu i wola strony nie ma tu nic do rzeczy.
Nieopłacenie składki za osobę uprawnioną jest niedopełnieniem obowiązku, dlatego od składek nieopłaconych w terminie nalicza się odsetki.
To co piszesz o wyrównaniu składek dotyczyło zupęłnie innej sytuacji, a mianowicie zmiany okresów składkowych-nieskładkowych uprawniających do świadczenia. Tu była potrzeba interwencja ustawodawcy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
~Ala, ja bym najpierw wystąpiła do KRUS z zapytaniem czy podlega ubezpieczeniu na wniosek czy z mocy ustawy (bo skąd masz pewność, ze kobieta wie co mówi). Jak z mocy ustawy to nie ubezpieczasz, jak na wniosek to zapytanie do ZUS (prześlij im też odpowiedź KRUS) przez jaki okres jej opłacać