Przy wprowadzaniu wniosku do SOW w punkcie rodzaj niepełnosprawności wpisujecie schorzenia z wniosku lekarza czy z orzeczenia?
Od jakiego wieku przyznajecie dofinansowanie dla dzieci? Macie może jakąś interpretację?
turnusy/dziecko
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: turnusy/dziecko
Najważniejsze są informacje zawarte w orzeczeniu, a w drugiej kolejności - informacje o dysfunkcjach lub schorzeniach określone we wniosku lekarskim.
Natomiast jeśli chodzi o wiek dziecka rozporządzenie tego nie określa.
Natomiast jeśli chodzi o wiek dziecka rozporządzenie tego nie określa.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pfron
- Kontakt:
W turnusach nie ma podziału na dorosłych i na dzieci! To wynika z ustawy o rehabilitacji.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wiem, że nie ma podziału. Ale jak wpływa wniosek na dziecko, które ma 6 miesięcy lub 1,5 roku to czy przyznajecie dofinansowanie dla tak małych dzieci?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pfron
- Kontakt:
Każda osoba niepełnosprawna może uzyskać dofinansowanie, nieważne czy skończyła 1 miesiąc życia czy 115 lat. Liczy się posiadanie orzeczenia. Ja nie nie widzę przeciwskazań żeby nie przyznawać.magnolia pisze: 20 sty 2022, 9:50 Wiem, że nie ma podziału. Ale jak wpływa wniosek na dziecko, które ma 6 miesięcy lub 1,5 roku to czy przyznajecie dofinansowanie dla tak małych dzieci?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna
- Kontakt:
A ja uważam że wiek ma znaczenie. Zgodnie z rozporządzeniem § 5. 10 w rozpatrywaniu wniosków o dofinansowanie bierze udział pracownik socjalny lub specjalista do spraw społecznych, oceniający sytuację społeczną osoby niepełnosprawnej i jej potrzeby w zakresie rozwijania umiejętności społecznych. Na stronie BON jest takie wyjaśnienie mówiące że podstawą rozpatrzenia wniosku musi być ocena sytuacji społecznej wnioskodawcy i jego potrzeby w zakresie rozwijania umiejętności społecznych https://niepelnosprawni.gov.pl/a,117,6- ... nosprawnej. Więc pytanie - jakie potrzeby w rozwijaniu umiejętności społecznych ma 1 miesięczne albo 6 miesięczne dziecko? Wg mnie żadne.
Oprócz turnusy/dziecko - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW przeczytaj również:
co zrobić z niepodpisaną umową w sow
Rozliczenia SOW
Weryfikacja PESEL
Zwroty
wycofanie wniosku
procedowanie wniosków na ort. z ofertą cenową
Generowanie pisma z SOW - turnus dziecko
Turnusy - Brak edycji danych nieletniej osoby niepełnosprawnej- dziecko
Kolejność procedowania wniosku w SOW
Jak zmienić status umowy z umowa podpisana na rozliczona.
Wydane środki - ortopedyczne
Zaopatrzenie - SOW
wnioski w SOW - rodzaje schorzeń
wniosek na turnus rehabilitacyjny
numeracja wniosków w sow
wniosek o środki na zadania algorytmowe