tworzenie grupy wsparcia dla osób niepełnosprawnych

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
ODPOWIEDZ
~jadzia

tworzenie grupy wsparcia dla osób niepełnosprawnych

Post autor: ~jadzia »

Cześć Wszystkim, mam gorącą prośbę do Was!
Otóż chcialabym utworzyć na terenie gminy grupę wsparcia dla osób niepełnosprawnych jak najlepiej się za to zabrać, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!!! Prosze pisać na maila: [email protected].

Z góry serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi:)
~ Kaśka ŚDS

Re: tworzenie grupy wsparcia dla osób niepełnosprawnych

Post autor: ~ Kaśka ŚDS »

Możesz na różne sposoby : Z pomocą GOPS można otworzyć KIS ( Klub Integracji Społecznej) lub stowarzyszenie - wtedy można starać się o różne środki.
~jadzia

chciałabym utworzyć taką grupę poprzez pcpr, jak zrobić to najprościej? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję!!!
~ Kaśka ŚDS

O szczegóły musisz zapytać w PCPR- z tego co wiem nie mają środków na bieżące sprawy nie mówiąc już o tego typu. Pytanie zasadnicze. chcesz to robić gratis( tzn. prowadzić grupę wsparcia) czy mieć z tego kasę?, bo jeśli kasę to będzie trudniej znaleźć ci zwolenników pomysłu, są przecież WTZ i ŚDS. Powodzenia.
~jadzia

chcę to zrobić gratis oczywiście, mam zamiar poprowadzić na początku taką grupę ale nie wiem jak się do tego zabrać.
~ Kaśka ŚDS

znaleźć lokum- ja znalazłam przy domu kultury- od tego między innymi jest dom kultury- mam 8 kobiet w grupie, spotykają się w każdy czwartek. Zwróciliśmy się do GOPS- który dał nam pewną kwotę z tzw. alkoholówki na zakup materiałów na zajęcia z rękodziała artystycznego. Dla GOPSU to jakaś wizytówka, bo przecież wspierają, a kobity mają zajęcia.Swoje prace sprzedają w galeriach itp, i na tym to polega.
~jadzia

super, dzięki za info:)
ODPOWIEDZ