tyle dokumentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 gru 2013, 16:32

Czasami ogarnia mnie wątpliwość czy nie jestem nadgorliwa. Jeżeli wnioskodawca na ZR w 2012 roku kilkakrotnie zmieniał pracę, to bierzecie pit-y 11, świadectwa pracy i zaświadczenienie z aktualnej pracy? Jeżeli ktoś od lat pracuje w tej samej firmie to bierzecie zaświadczenie o zatrudnieniu?
~Nana

Napisano: 13 gru 2013, 16:36

ja nie biorę - biorę zaświadczenie z Urzędu Skarbowego i oświadczenie o składkach zdrowotnych
~bb

Napisano: 13 gru 2013, 16:38

tylko jeżeli jest utrata to zbieramy wszystkie PIT-y za 2012 oraz świadectwa pracy lub umowy zlecenie a jak ma uzysk to zaświadczenie od kiedy pracuje i za drugi miesiąc

Niestety ty papierów jet często baaaaardzo duuużo

A ministerstwo mysli że tak sprytnie to wymyślili z tymi utratami i przecież są oswiadczenia to wszystko jest takie proste tylko papierów coraz to więcej
~aniela

Napisano: 13 gru 2013, 16:44

NO tak, ale badamy z urzędu czy nastąpiła utrata czy uzyskanie dochodu. Jak kiedyś wyjdzie uzysk, to strona powie, że nie wiedział, że trzeba zgasić , choć podpisała pouczenie. A SKO uzna,że to nie są nienależnie pobrane bo biedak nie świadomy, a organ nie sprawdził. Miałam dwa lata temu sprawę w SKO o nienależnie pobranym zasiłku pielęgnacyjnym. Facet nie zgłosił, że otrzymał prawo do dodatku mieszkaniowego. Złożył jednocześnie wniosek o ZP i DP, do ZP przedstawił decyzję ZUS, gdzie nie było DP. SKO dało do ponownego rozpatrzenia bo muszę sprawdzić czy był świadomy, że robi źle.
~Nana

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x