tyle kasy do zwrotu?!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lis 2014, 18:20

Starsza schorowana Pani pobierała zasiłek pielęgnacujny do dnia dzisiejszego. Przypadkowo wyszło na jaw, że od kilku lat jest uprawniona do pobierania dodatku pielęgnacyjnego z ZUS-u. Jak ustalić od kiedy pobiera ten dodatek? oraz robic jej zadanie zwrotu bedzie to kwota ok. 5 000 zł?!!!!! zrobilam jej juz uchylenie czekam az minie 14 dni i zadanie zwrotu.... pomóżcie....
judyta66x
Stażysta
Od: 06 cze 2014, 21:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2014, 10:11

ale w czym mamy pomóc? u mnie kobieta oddawała dużo też bo pzrez trzy lata pobierało to i to, częśc umorzyłam ale reszta do zwrotu
marta1234

Napisano: 17 lis 2014, 11:33

po pierwsze należy ustalić czy pobierala z ZUS a po drugie czy zasiłek pielęgnacyjny był nienaleznie POBRANY czy nienaleznie WYPŁACONY. w tym drugim przypadku nie można obciążyć swiadczeniobiorcy.
ania83

Napisano: 17 lis 2014, 13:34

ania83 pisze:po pierwsze należy ustalić czy pobierala z ZUS a po drugie czy zasiłek pielęgnacyjny był nienaleznie POBRANY czy nienaleznie WYPŁACONY. w tym drugim przypadku nie można obciążyć swiadczeniobiorcy.
Co to jest świadczenie nienależnie wypłacone . Gdzie mogę zapoznać się z tą instytucją bo w świadczeniach rodzinnych tego nie widziałam .
Czy jest w tej sprawie jakieś orzecznictwo - nienależnie pobrane a nienależnie wypłacone .
Proszę o informację
renia 123

Napisano: 20 lis 2014, 23:58

nienależnie wypłacony? co to takiego? kurde felek pierwsze słysze
judyta66x
Stażysta
Od: 06 cze 2014, 21:54
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2015, 15:11

nienależnie wypłacony ale nie nienaleznie pobrany, gdy nie miała żadnej świadomości tego że bierze podwójnie, bo jest starsza i nie orientuje sie, nieświadomie to zrobiła. Jest mnóstwo orzecznictwa NSA na korzyść strony,niech Pani się odwołuje i opisze sytuację,można pomóc jej napisać takie odwołanie... ;)
kimi

Napisano: 25 mar 2015, 12:24

mamy podobną sytuacje ale trochę więcej lat wstecz, jeszcze większa kwota. Świadczenie nienależnie pobrane.
Najpierw wydajecie decyzję odnośnie świadczenia nienależnie pobranego a następnie decyzję dotyczącą zwrotu czy robicie to w jednej decyzji?
Monia88

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x