Witajcie.
Sytuacja wygląda tak:
Syn mieszkał z mamą, mama była właścicielką mieszkania (akt notarialny), zmarła 15.10.2019. Dziś syn złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy. Co zrobić w takiej sytuacji? Wyczytałam że spadkobierca nabywa spadek z chwilą śmierci spadkobiercy. Jak to się ma do dodatku? Czy przyznać?
Tytuł prawny
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Referent DM
- Kontakt:
Re: Tytuł prawny
witam
Ja bym najpierw na podstawie aktu zgonu, wstrzymała wypłatę dodatku mamie nowego wnioskodawcy i wygasiła decyzje.
Pan nie nabywa prawa do lokalu ot tak po śmierci mamy. Musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe, bo co jeśli mama zostawiła testament w którym mieszkanie przepisuje osobie trzeciej. Syn ma prawo do mieszkania dopiero kiedy ma notarialny akt własności.
Pozdrawiam

Ja bym najpierw na podstawie aktu zgonu, wstrzymała wypłatę dodatku mamie nowego wnioskodawcy i wygasiła decyzje.
Pan nie nabywa prawa do lokalu ot tak po śmierci mamy. Musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe, bo co jeśli mama zostawiła testament w którym mieszkanie przepisuje osobie trzeciej. Syn ma prawo do mieszkania dopiero kiedy ma notarialny akt własności.
Pozdrawiam

-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
- Kontakt:
Dziękuję.
Właśnie nie wiadomo czy jest jakiś testament czy nie ma. Tak na prawdę jeszcze nic nie wiadomo.
Ta rodzina nie miała wcześniej dodatku.
Dziś pierwszy raz przyszedł syn i złozył.
Czy wydać decyzję odmowną?
Jesli tak to czy ma ktoś wzór oraz uzasadnienie?
Właśnie nie wiadomo czy jest jakiś testament czy nie ma. Tak na prawdę jeszcze nic nie wiadomo.
Ta rodzina nie miała wcześniej dodatku.
Dziś pierwszy raz przyszedł syn i złozył.
Czy wydać decyzję odmowną?
Jesli tak to czy ma ktoś wzór oraz uzasadnienie?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
I ja myślę, że w tym przypadku odmowa - brak tytułu prawnego. Niech się rozpocznie postępowanie spadkowe i dopiero wtedy, o ile syn otrzyma w spadku to mieszkanie, będzie się mógł ubiegać. Swoją drogą dlaczego mama nie przepisała wcześniej mieszkania na syna w jesieni jej życia, nawet niechby z zastrzeżeniami służebności osobistej. A metraż jaki? Odpowiedni dla 1 osoby?
Oprócz Tytuł prawny - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zapytanie do zarządcy - zaległości...
me
Utrata tytułu prawnego w trakcie obowiązywania decyzji
Prosba o wyliczenie dodatku mieszkaniowego
Proszę o sprawdzenie dodatku
wydatek czynsz
Telefon kontaktowy Pani Zofia Ochoska
wzór decyzji w zwiazku ze zgonem wnioskodawcy
prośba o dochód
Wynagrodzenie z Centrum Integracji Społecznej
opłata za przepływ ciepłej wody
zadłużenie bez ugody czy otrzyma dodatek?
przyrównywanie kwoty do gminnej
Przyrównanie do stawki gminnej - proszę o pomoc
opłata za śmieci - brak opłat
300+ wliczać nie wliczać