Tytuł prawny

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Tytuł prawny

Post autor: Kasitwix »

Witajcie.
Sytuacja wygląda tak:
Syn mieszkał z mamą, mama była właścicielką mieszkania (akt notarialny), zmarła 15.10.2019. Dziś syn złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy. Co zrobić w takiej sytuacji? Wyczytałam że spadkobierca nabywa spadek z chwilą śmierci spadkobiercy. Jak to się ma do dodatku? Czy przyznać?
Dacija
Praktykant
Zajmuję się: Referent DM
Kontakt:

Re: Tytuł prawny

Post autor: Dacija »

witam :)
Ja bym najpierw na podstawie aktu zgonu, wstrzymała wypłatę dodatku mamie nowego wnioskodawcy i wygasiła decyzje.
Pan nie nabywa prawa do lokalu ot tak po śmierci mamy. Musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe, bo co jeśli mama zostawiła testament w którym mieszkanie przepisuje osobie trzeciej. Syn ma prawo do mieszkania dopiero kiedy ma notarialny akt własności.
Pozdrawiam :)
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

Dziękuję.
Właśnie nie wiadomo czy jest jakiś testament czy nie ma. Tak na prawdę jeszcze nic nie wiadomo.
Ta rodzina nie miała wcześniej dodatku.
Dziś pierwszy raz przyszedł syn i złozył.
Czy wydać decyzję odmowną?
Jesli tak to czy ma ktoś wzór oraz uzasadnienie?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

I ja myślę, że w tym przypadku odmowa - brak tytułu prawnego. Niech się rozpocznie postępowanie spadkowe i dopiero wtedy, o ile syn otrzyma w spadku to mieszkanie, będzie się mógł ubiegać. Swoją drogą dlaczego mama nie przepisała wcześniej mieszkania na syna w jesieni jej życia, nawet niechby z zastrzeżeniami służebności osobistej. A metraż jaki? Odpowiedni dla 1 osoby?
ODPOWIEDZ