Tytuł wykonawczy za nieuregulowaną odpłatność
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Tytuł wykonawczy za nieuregulowaną odpłatność
Witam, co zrobić w przypadku gdy osoba która mieszkała (do kwietnia) w schronisku dla bezdomnych i miała ustaloną za nie odpłatność do tej pory jej nie uregulowała. Podejmowane były już wielokrotne prośby jednak ta osoba jest nieuchwytna, mieszka w innej gminie i za każdym razem twierdzi, że zapłaci ustaloną kwotę w najbliższym czasie... Czy da się "ściągnąć" tą należność przez komornika? Jak wygląda ta procedura, od czego zacząć, jak napisać decyzję itd.??? Jak w POMOST to zrobić? Proszę o pomoc...
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: Tytuł wykonawczy za nieuregulowaną odpłatność
Ktoś podpowie? Proszę!!!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Wydaje mi się, że sama decyzja nakazująca odpłatność jest podstawą do windykacji. Jeśli osoba ma jakiś adres to można wysłać upomnienie i wystawić tytuł ,jeśli nie ma adresu( bezdomna) to tytułu nie wystawisz bo US nie przyjmie( nie będzie miał jak zawiadomić o wszczęciu postępowania). Może osoba coś pobiera w Waszym OPS albo sąsiednim to można wystąpić o potrącenie z bieżących wypłat.Ja miałam taką sytuację i inny OPS mi ściągnął tą należność.
-
- Praktykant
- Kontakt:
DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDŹSara 63 pisze: 24 cze 2021, 12:39 Wydaje mi się, że sama decyzja nakazująca odpłatność jest podstawą do windykacji. Jeśli osoba ma jakiś adres to można wysłać upomnienie i wystawić tytuł ,jeśli nie ma adresu( bezdomna) to tytułu nie wystawisz bo US nie przyjmie( nie będzie miał jak zawiadomić o wszczęciu postępowania). Może osoba coś pobiera w Waszym OPS albo sąsiednim to można wystąpić o potrącenie z bieżących wypłat.Ja miałam taką sytuację i inny OPS mi ściągnął tą należność.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Jeśli nie masz adresu zamieszkania to tytułu nie możesz wystawić . Podstawą będzie decyzja o ustaleniu odpłatności i pismo przewodnie o potrącenie z bieżących wypłat
podpisane przez kierownika ośrodka.
podpisane przez kierownika ośrodka.
Oprócz Tytuł wykonawczy za nieuregulowaną odpłatność - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
dot. zasiłku stałego
dzierżawa gospodarstwa rolnego
Pomoc dla samotnej matki
Działania informacyjne zgodne z rozporzadzeniem
Przepisanie majątku a konflikt w rodzinie
usługi opiekuńcze
opieka wytchnieniowa
Kto jest właściwy do przyznania pomocy finansowej, zgodnie z ustawą pomocy społecznej, osobie przebywającej w SOW?
Nowa definicja dochodu
Uchylenie świadczenia na wniosek strony
Pobyt w hospicjum
czy dzielicie składke
wzór tytułu wykonawczego
Rozwiedzeni rodzice toczą walkę o dzieci przez pomoc społ.
naliczenie odpłatności
decyzja zasiłku stałego cowidowa