Kobieta ma świadczenie pielęgnacyjne na syna od 1.11.2016r. Na wniosek kobiety, została objęta ub. zdrowotnym (mąż był ubezp. w KRUS ona przez Urząd pracy w ZUS) i społecznym. Od 20.01.2017 roku mąŻ podjął zatrudnienie i został objęty ubezpieczeni w ZUS. Czy kobiEta powinna napisać oświadczenie o zaprzestaniu objęcia ją ub. zdrowotnym przez GOPS? I mąż powinien ją ubezpieczyć?
To jeszcze mam do Ciebie jedno pytanie, bo jeśli kobieta była wcześniej ubezpieczona w urzędzie pracy składki do zus to dobrze zrobiłam obejmując ją ubezpieczeniem zdrowotnym ( oświadczenie kobiety żeby ją objąć)czy też mógł ją mąż w krus ubezpieczyć?
W krus ubezpieczają od dnia zgłoszenia się do nich, ja ubezpieczam zdr od dnia od którego jest przyznane śp jeżeli dana osoba nie ma podstaw do ubezpieczenia z innego tyt. np jak w tym przypadku nie zgłosił jej mąż do czasu kiedy ją zgłosi do ubezpieczenia wtedy wyrejestrowujemy ją
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”