Zasiłek rodzinny+becikowe+ dodatek? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 lut 2017, 22:35

Witajcie,

W maju rodzę 2 dziecko, obecnie pobieram na syna 500+ niestety w roku zasiłkowym 2016/2017 przekroczyłam próg dochodowy dotyczący zasiłku rodzinnego.
W maju po porodzie zamierzam składać "urlop wychowawczy czy macierzynski?" (1000zł, nie wiem dokładnie jak to się nazywa). Niestety również przekroczę dochód o zasiłek rodzinny. Postanowiłam złożyć o becikowe.
Moje pytanie brzmi: W okresie zasiłkowym 2017/2018 kwalifikuje się do rodzinnego czy wtedy mogę uzyskać dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka? Czy tak jak w rodzinnym obowiązuje w nim czas 12 miesiecy na złożenie wniosku?
Ciekawa12

Napisano: 10 lut 2017, 12:57

1. "Wychowawczy czy macierzyński", o którym piszesz, (1000 zł miesięcznie) to świadczenie rodzicielskie, tzw. "kosiniakowe", które przysługuje wtedy, jeśli nie pracujesz i to świadczenie nie jest uzależnione od dochodu całej rodziny. Nie jest uzależnione od dochodu, ale to świadczenie doliczane jest później do dochodu w zasiłkach rodzinnych i w 500+.
2. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka przysługuje jednorazowo na dziecko w wieku do ukończenia pierwszego roku życia.
niezapominajka21
Stażysta
Od: 18 sie 2016, 9:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 13 lut 2017, 13:48

jeszcze jest Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
pomoccc

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x