ubezpieczenie zdrowotne

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
MonkaBiedronka
Stażysta
Zajmuję się: dobre pytanie
Kontakt:

ubezpieczenie zdrowotne

Post autor: MonkaBiedronka »

Hejka
NFZ przysłało mi informację, że Świadczeniobiorca jest już "zgłoszony do ubezpeiczenia zdrowotnego z obowiązkowego tytułu" od dnia, którego ja go ubezpieczyłam w decyzji. W urzędzie pracy został wykreślony pod koniec grudnia 2023r. i mam tą decyzję od niego, nigdzie prywatnego ubezpieczenia nie brał, więc co teraz mam jeszcze sprawdzić? Pierwszy raz mam taką sytuację :shock:
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: ubezpieczenie zdrowotne

Post autor: ttt »

Skoro jest ubezpieczony od dnia kiedy wydano mu decyzję to na podst. tej samej ustawy art. 54 ust 7 i 9 trzeba tą decyzję wygasić.
MonkaBiedronka
Stażysta
Kontakt:

ttt pisze: 15 sty 2024, 11:29 Skoro jest ubezpieczony od dnia kiedy wydano mu decyzję to na podst. tej samej ustawy art. 54 ust 7 i 9 trzeba tą decyzję wygasić.
no tak, ale proszą o zweryfikowanie tej decyzji i poinformowanie ich o tym,więc co ja mam zweryfikować skoro według mnie decyzja była ok,bo nie miał ubezpieczenia, a tu nagle według nich miał.
ttt
Podinspektor
Kontakt:

Zadzwoń do PUP. Wydaje mi się, że osoba, którą skreślono ma jeszcze dostęp do ubezpieczenia przez miesiąc ze strony PUP. więc miał ubezpieczenie.
MonkaBiedronka
Stażysta
Kontakt:

ttt pisze: 15 sty 2024, 14:44 Zadzwoń do PUP. Wydaje mi się, że osoba, którą skreślono ma jeszcze dostęp do ubezpieczenia przez miesiąc ze strony PUP. więc miał ubezpieczenie.
zadzwoniłam i ma przez 30 dni taką ochronę, ale z tego co mi powiedzieli to nie powinno kolidować z naszą decyzją, chyba, że mamy jakiś przepis, że w miesiącu tej ochrony nie możemy ubezpieczać, a ja nic takiego nie widzę co by zabraniało? :(
ttt
Podinspektor
Kontakt:

To może niech oni wskażą ten swój przepis.
pomoc_cudz
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: pomoc_cudz »

A sprawdzone przez Empatię? Można też złożyć wniosek o udostępnienie danych do ZUS o informację czy i z jakiego tytułu była opłacana składka w podanym okresie.
MonkaBiedronka
Stażysta
Kontakt:

pomoc_cudz pisze: 16 sty 2024, 16:13 A sprawdzone przez Empatię? Można też złożyć wniosek o udostępnienie danych do ZUS o informację czy i z jakiego tytułu była opłacana składka w podanym okresie.
Już wszystko okej, okazało się, że ubezpieczenia na 90 dni nie zgłaszam do księgowej tak jak zasiłkowców stałych, i tu był błąd. Wysyłam prosto decyzję do NFZ i oni już działają :geek:
ODPOWIEDZ