ubezpieczenie zdrowotne dziecka
ubezpieczenie zdrowotne dziecka
Mam taką sytuację. Matkę wyrejestrowano z PUP - NFZ ubezpieczył ją a dziecka, które nie ma obowiązku szkolnego nie ,ponieważ ma je ubezpieczyć OPS - czyli zgłosić do ZUs i opłacać za dziecko składki. czy ktoś może miał podobną sytuację ? jaka kwota była podstawą do ubezpieczenia zdrowotnego ?
Re: ubezpieczenie zdrowotne dziecka
Ale jak nie ma obowiązku szkolnego to skończył 18 lat, a jak skończył 18 lat to sam musi się zarejestrować w urzędzie pracy jako bezrobotny...
a ty z jakiej racji masz go zarejestrować? pierwsze słyszę
a ty z jakiej racji masz go zarejestrować? pierwsze słyszę
Ośrodek przecież nie płaci żadnej składki. bo niby na jakiej podstawie? Wydajemy tylko decyzje potwierdzające prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, a przecież to nie to samo. Zadzwoń może do innego oddziału NFZ
Dziecko (małe) nie objęte jeszcze obowiązkiem szkolnym - płaci MOPS z rozdz.85213.4130 - tak jak przy zasiłku stałym.
reginka przybliż temat. jaki kod ubezpieczenia jaka podstawa składki - z góry dziękuje
Dzięki Reginka- właśnie tak mi odpisał NFZ zachodniopomorski - tylko uważam że podał złą podstawę naliczenia składki zdrowotnej- ponieważ za podstawę podał świadczenie pielęgnacyjne a art.81,ust.8,pkt 3 ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych mówi, że podstawą jest kwota odpowiadająca wysokości specjalnego zasiłku opiekuńczego - a to jest zupełnie inna kwota i inne świadczenie.
Tak szczerze mówiąc to miałam nadzieję że ktoś pomoże mi znaleźć jakąś "furtkę" żeby obeszło się bez płacenia.
To jest niesprawiedliwe - jeśli dziecko spełnia obowiązek szkolny (7 -18 lat) może ubezpieczyć go szkoła - ale z tego tytułu płaci dodatkowe składki zdrowotne ?? A OPS musi -"moje" dziecko to rocznik 2011- dlatego nie podlega jeszcze obowiązkowi szkolnemu
Tak szczerze mówiąc to miałam nadzieję że ktoś pomoże mi znaleźć jakąś "furtkę" żeby obeszło się bez płacenia.
To jest niesprawiedliwe - jeśli dziecko spełnia obowiązek szkolny (7 -18 lat) może ubezpieczyć go szkoła - ale z tego tytułu płaci dodatkowe składki zdrowotne ?? A OPS musi -"moje" dziecko to rocznik 2011- dlatego nie podlega jeszcze obowiązkowi szkolnemu
Dzięki Reginka !!! Fajnie że zawsze można na Was liczyć -pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnego piątku
A możecie wkleić to pismo z NFZ, przyznam szczerze, że tego nie wiedziałam. Byłam przekonana, że dziecko z mocy ustawy jest uprawnione...
Oprócz ubezpieczenie zdrowotne dziecka - Księgowość przeczytaj również:
składka emerytalno-rentowa
zakup części komputerowych
nienależnie pobrane świadczenia z roku bieżącego
nowa klasyfikacja 85511
czy za wrzesień wypłacić
ZFŚS w 2017 - plan
faktura pro forma
odsetki od usług opiekuńczych
obsługa prawna jaki paragraf
zakup wody-jaki paragraf
kasa GOPS czy konieczne konta