Ubezpieczenie Zdrowotne - pismo z NFZ o weryfikację decyzji

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Emesta
Praktykant
Zajmuję się: sekcja świadczeń
Kontakt:

Ubezpieczenie Zdrowotne - pismo z NFZ o weryfikację decyzji

Post autor: Emesta »

Przyznałam klientowi ubezpieczenie zdrowotne na okres 90 dni (od 28.05.2017 do 25.08.2017).
20 listopada dostaję pismo z NFZ z prośbą o weryfikacje decyzji delikwenta, ponieważ zarejestrował się on w PUP dnia 05.07.2017 i wygaszenie decyzji. Teraz moje pytanie-co w takiej sytuacji?
Uchylić decyzję, której już wygasła w sierpniu czy wystosować jakieś pismo wyjaśniające do NFZ? Na jaki art. się powołać?? Dodam, że klinek nie poinformował nasz OPS o tym, że się zarejestrował w PUP.
Ewa Zep
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Ubezpieczenie Zdrowotne - pismo z NFZ o weryfikację decy

Post autor: Ewa Zep »

My zmieniamy decyzję nadając jej nowe brzmienie i wpisujesz wtedy nowe daty. W uzasadnieniu piszesz, że decyzja została zmieniona, ponieważ nabył prawo do świadczeń zdrowotnych z innego tytułu.
Proste? Proste :)
Emesta
Praktykant
Zajmuję się: sekcja świadczeń
Kontakt:

Post autor: Emesta »

Na jakiej podstawie mogę w listopadzie zmienić brzmienie decyzji, która straciła swoją moc w sierpniu...
Awatar użytkownika
panna migotka
Referent
Zajmuję się: Pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: panna migotka »

Art. 54 ust. 9 - Wójt (burmistrz, prezydent) gminy właściwej ze względu na miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy, o którym mowa w art. 7 ust. 2, niezwłocznie stwierdza wygaśnięcie decyzji, o której mowa w ust. 1, w przypadku gdy w okresie, o którym mowa w ust. 7 i 8:
1) świadczeniobiorca zostanie objęty ubezpieczeniem zdrowotnym lub
2) w przypadku wystąpienia okoliczności, o których mowa w ust. 10.

Przecież tu jest wszystko opisane.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: jerzozwierz »

Ewa Zep, z ciekawości - skąd pomysł zmiany decyzji, skoro przepis jak byk mówi co masz z tą decyzją zrobić?
Ewa Zep
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Ewa Zep »

jerzozwierz. Pomysł dał nam prawnik, który stwierdził, że wygaśnięcie decyzji pisze się tylko w przypadku, gdy jest ona całkowicie niewykonana. W przypadku choćby częściowej wykonalności nie może ona być "wygaśnięta" tylko zmieniona, gdyż do jakiegoś czasu obowiązywała.
Nie jestem prawnikiem, pracujemy tak jak nam "podpowie" nasz radca prawny.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ