ubezpieczenie ze środków pubolicznych
- Hipolita
- Referent
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: ubezpieczenie ze środków pubolicznych
na zakończenie przypomnę niektórym pracownikom socjalnym art.16 pkt 2 uops
"Gmina i powiat, obowiązane zgodnie z przepisami ustawy do wykonywania zadań pomocy społecznej, nie mogą odmówić pomocy osobie potrzebującej, mimo istniejącego obowiązku osób fizycznych lub osób prawnych do zaspokajania jej niezbędnych potrzeb życiowych."
"Gmina i powiat, obowiązane zgodnie z przepisami ustawy do wykonywania zadań pomocy społecznej, nie mogą odmówić pomocy osobie potrzebującej, mimo istniejącego obowiązku osób fizycznych lub osób prawnych do zaspokajania jej niezbędnych potrzeb życiowych."
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, zgodnie z art. 54 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych przysługuje osobie wymagającej leczenia, nie objętej powszechnym obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym. No właśnie- takie ubezpieczenie przysługuje osobie nie objętej obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym. Dlatego ,jeżeli jej małżonek w 2018 r. pracował , to miał obowiązek ją zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego. Pytanie dlaczego tego nie zrobił . Jeżeli byli tak skonfliktowani, że mu nie zależało, to niestety ale wtedy trzeba było podjąć kroki w celu uzyskania uprawnień do świadczeń zdrowotnych , poprzez uzyskanie formalnej separacji. Tym bardziej, gdy ta osoba była chora i wiedziała, że ciągle będzie korzystać z leczenia. Tutaj ewidentnie zaniedbała swoje interesy a teraz ma pretensje do całego świata i do pomocy społecznej. Ponadto - ubezpieczenie zdrowotne nie jest zadaniem pomocy społecznej. My tylko robimy wywiad a to wójt zgłasza lub nie taką osobę do ubezpieczenia. Można sprawdzić czy wtedy jej mąż miał uprawnienia do opieki zdrowotnej czy nie .Jeśli miał - to nie spełnia ona wymogów art. 54.
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Ja też się pytam gdzie była ta osoba wcześniej? Skąd ta roszczeniowość względem Ośrodka? Jakoś względem męża roszczeniowa nie była i nie jest? Przecież w wielu ośrodkach czy starostwach jest możliwość darmowej porady radcy prawnego. Co się z tym wiąże. Pomógł by uporządkować sprawy małżeńskie.
- Hipolita
- Referent
- Kontakt:
liczy sie chyba obecna sytuacja, a nie co było dwa lata temu, po to są wywiady, w moim OPS i ja i kazda moja kolezanka ubezpieczyłaby taką osobę, męża praktycznie nie ma, może nie zyje, a jest realna potrzeba, by ubezpieczyć, art. 54 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej wymienia warunki jakie osoba musi spełnić i jest to katalog zamknięty,
poza tym konstytucja w art. 68 2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych,
przypomnę jeszcze raz art.16 naszej ustawy: gmina, powiat....
nie mogą odmówić pomocy osobie potrzebującej, mimo istniejącego obowiązku osób fizycznych lub osób prawnych do zaspokajania jej niezbędnych potrzeb życiowych.
Nie rozumiem zjadliwego tonu powyższych 2 wypowiedzi, moja praca nauczyła mnie, ze zawsze jest rozwiazanie, tylko trzeba podrążyć, popytać mądrych koleżanek.
poza tym konstytucja w art. 68 2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych,
przypomnę jeszcze raz art.16 naszej ustawy: gmina, powiat....
nie mogą odmówić pomocy osobie potrzebującej, mimo istniejącego obowiązku osób fizycznych lub osób prawnych do zaspokajania jej niezbędnych potrzeb życiowych.
Nie rozumiem zjadliwego tonu powyższych 2 wypowiedzi, moja praca nauczyła mnie, ze zawsze jest rozwiazanie, tylko trzeba podrążyć, popytać mądrych koleżanek.
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Ja też pewnie bym robiła wszystko by znaleźć odpowiedź i pomóc danej osobie. A powyższe pytanie było dlaczego nikt wcześniej tej zagubionej duszyczce nie pomógł uregulować tak ważnych kwestii?
- Hipolita
- Referent
- Kontakt:
No cóż, wiele jest osób, które mimo ze kwalifikują się do różnych form pomocy, nie chca korzystać, bo.....dopiero, gdy robi sie trudno, tak jak w przypadku opisanym przeze mnie, karetka zabrała z domu, trzeba szukac rozwiązań.
W naszej ustawie są art., które otwierają furtkę do udzielania pomocy i chetnie z nich korzystam, a szczegolnie z zasady zawsze na korzyść klienta
W naszej ustawie są art., które otwierają furtkę do udzielania pomocy i chetnie z nich korzystam, a szczegolnie z zasady zawsze na korzyść klienta

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Droga koleżanko- najpierw klienci powinni zawsze wykorzystać swoje własne możliwości a dopiero my mamy pomagać. Kobieta prze dwa lata czekała z ubezpieczeniem i załatwieniem swoich spraw? Trudno- każdy jest kowalem swojego własnego losu. My nie możemy wszystkich uszczęśliwiać.
- Hipolita
- Referent
- Kontakt:
A gdzie napisane jest, ze przez 2 lata nie miała ubezpieczenia? Miała i w PUP i w pracy i w pomocy społecznej - mieszkała w innym mieście i tam ubezpieczono ją bez zadnych problemów, mimo że miała podobną sytucję z męzem.
Dwa lata w separacji z męzem....
Dwa lata w separacji z męzem....
Oprócz ubezpieczenie ze środków pubolicznych - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
odpłatnośc bezdomnego
Data wniosku czy dostarczenia dokumentów
tarcza a dochód
dotyczy odbierania decyzji
Przedłużenie zasiłku stałego w związku z upływem wazności orzeczenia - decyzja zmieniająca
Ankieta dla pracowników socjalnych - Wypalenie zawodowe
Paczki żywnościowe-prosze o pomoc...
test przed przyjęciem do DPS
Wyjścia w teren
decyzja uchylająca posiłek w szkole
pismo do osób zobowiaznych do alimentacji - DPS
Niebieska karta
wywiady przy zasiłkach stałych - dopiero po epidemii?
Wywiad dla pracowników socjalnych
Brak możliwości przeprowadzenia wywiadu, klient znikł...
zasiłek stały, a wyrównanie pielęgnacyjnego z ZUS