uchwała odnośnie biologicznych

~Ollka

Re: uchwała odnośnie biologicznych

Post autor: ~Ollka »

- wszczynamy postępowanie z urzędu, informując również o zmianie ustawy
- będziemy pisać do PCPR i OPSów z innych miejscowości o rozeznanie sytuacji rodziców biologicznych (dochód)
- a potem czekamy i decyzja
- ale mam kłopot, alicja napisz czy jak masz oboje rodziców to będziesz wystawiać im jedną decyzję?
~a

Post autor: ~a »

ann, mam ten sam problem co ty. czekam na ogłoszenie uchwały w dzienniku, ale nawet po ogłoszeniu nie wiem jak to ugryźć. mam parę decyzji do wystawienia od 1 stycznia, no i oczywiście pozostałe, które straciły już moc. :(
~Ollka

jaki masz problem? oceniasz sytuację zgodnie z uchwałą
~a

ale uchwała będzie obowiązywała od momentu 14 dni po ogłoszeniu. a co z okresem od 1 kwietnia do tego czasu? moja uchwała go nie obejmuje, nie licząc już nowych rodzin, od stycznia.
~Ollka

to rzeczywiście masz problem, w tej sprawie niech się wypowie prawnik, skoro nie ma uchwały na jakiś okres to rodzicom trzeba pełną odpłatność tak mi się wydaje, ale mogę się mylić
~a

tak, tylko większość z biologicznych ma kiepską sytuację i SKO i tak uchyli decyzje obciążające. więc ciekawie nie jest.
~Ollka

SKO uchyliło takie decyzje u Was? Myślę, że tych nie uchyli bo przepis mówi jednoznacznie rodzice mają płacić pełną odpłatność a jak nie masz teraz uchwały to nic z tym nie zrobisz, potem jak wejdzie w życie uchwała można np. umorzyć za tamten okres i zmienić decyzję
zapraszam innych do dyskusji bo temat jest trudny - każdy robi inaczej
~a

Jakieś rozwiązanie jest, chociaż rozmawiałam z jednym PCPRem i oni tak robili, SKO uchyliło decyzje, ponieważ zarzuciło im że nie wzięli pod uwagę sytuacji biologicznych i nie zbadali jej. Więc nie wiem.
~Ollka

skoro uchyli to zmienisz decyzję i już
ja teraz myślę o wzorze decyzji jaka ma być główka
~a

Podstawa art. 193, 194 ustawy, art. 104, art. 107 kpa i uchwała. tak ja planuje. a reszta to bee wzorowała się na wcześniejszych decyzjach, z odpowiednimi poprawkami:)
ODPOWIEDZ