uchylenie decyzji - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lis 2014, 10:45

Mam prośbę wielką, skierowałam panią do DPS, osoba całkowicie ubezwłasnowolniona i po drodze zmienił się opiekun prawny, mieszka na innym terenie.
Proszę może ktoś ro0bił decyzje uchylającą ?
atka44

Napisano: 13 lis 2014, 14:50

A na jakiej podstawie chcesz uchylać, zmiana opiekuna nie jest podstawą do uchylenia? chyba?
dps

Napisano: 13 lis 2014, 16:22

owszem jest, bo opiekun mieszka poza naszym obszarem działania, a zgodnie z kodeksem cywilnym miejscem zamieszakania osoby ubezwłasnowolnionej jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego
atka44

Napisano: 17 lis 2014, 10:09

właściwość gminy ustala się ze względu na miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy (to chyba nie opiekun jest świadczeniobiorcą?), zmiana opiekuna nie powoduje zmiany uprawnień do świadczenia (skąd zmiana decyzji?), dla mieszkańca DPS gminą właściwą jest gminy kierująca (ta się chyba nie zmieniła?). Opiekun prawny tylko reprezentuje podopiecznego, nie jest adresatem świadczeń z pomocy.
al.a

Napisano: 24 lis 2014, 16:09

art.27 kodeksu cywilnego się kłania,właśnie kieruje gmina miejsca zaieszkania opiekuna prawnego. Miałam spór o właściwość gminy dot. skierowania do DPS między moim MOPS-em a MOPS -e zamieszkania opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. SKO wydało postanowienie ,że kieruje MOPS zamieszkania opiekuna prawnego , a nie zamieszkanie osoby wymagającej skierowania do DPS tj. ubezwłasnowolnionej.
m-ka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem