umieszczenie w dps bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 gru 2014, 13:58

Witajcie potrzebuję rady
Mam podopiecznego w ZOL- brak z nim kontaktu logicznego. Muszę umieścić go w DPS, ale człowiek nie jest w stanie wyrazić na to zgody- nie mówi i brak z nim kontaktu logicznego. Czy kierując wniosek do sądu o skierowanie do dps mogę powołać się na art. 39 ust.3 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego? Nie mam wiedzy czy ten człowiek jest chory psychicznie. czy ten ww. art. dotyczy tylko osób ze stwierdzoną choroba psychiczną, czy też osób, z którymi brak kontaktu słowno- logicznego? Jeśliktoś miał podobną sytuację, albo wie jak sobie z tym poradzić, to proszę o podpowiedź.
Iza K

Napisano: 08 gru 2014, 14:19

Podstawą będzie art. 39 ust. 3.
Przepis ten wskazuje, że jeżeli osoba wymagająca skierowania do domu pomocy społecznej ze względu na swój stan psychiczny nie jest zdolna do wyrażenia na to zgody, o jej skierowaniu do domu pomocy społecznej orzeka sąd opiekuńczy.

Chodzi o stan psychiczny uniemożliwiający wyrażenie zgody na dps - nie chodzi tylko o stan psychiczny powodowany chorobą psychiczną.
Brak kontaktu logicznego, śpiączka, otępienie to także są sytuacje, w których stan psychiczny uniemożliwia podjęcie decyzji.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x