Mam pytanko-jaka podstawa prawna powinna być w przypadku uchylenia decyzji, jeśli jest uzysk i przekroczenie dochodu i klient jednocześnie świadomy utraty świadczenia składa prośbę o uchylenie decyzji za jego zgodą?
Tylko art. 155 kpa w związku z art. 28 ustawy 500+ i wtedy bez uzasadnienia czy mogę tak uchylić bez wszczęcia postępowania (tak jest szybciej) ale muszę wtedy opisać w uzasadnieniu, że związane jest to z poprawą warunków finansowych?
Uchylenie za zgodą strony - uzyskanie dochodu
Re: Uchylenie za zgodą strony - uzyskanie dochodu
ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.
to ja wieminga3 pisze:ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.

ja pisałam że z powodu przekroczenia dochodu tyle że na wniosek klienta zgodnie z 155 kpaGość pisze:to ja wieminga3 pisze:ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.tylko mam wątpliwości czy stosując 155 kpa mogę w uzasadnieniu nie pisać nic o uzysku i przekroczeniu dochodu, bo w aktach ewidentnie będzie że pani prosi o uchylenie bo wie że przekroczyła kryterium (będę miała umowę o pracę i zaświadczenie o dochodzie za 2 mc)....
1. Jeśli klient nie przynosi zaświadczenia z konkretną kwotą dochodu uzyskanego wtedy robisz "miękko" czyli 155 Kpa
2. Jeśli klient przynosi zaświadczenie z konkretną kwotą i po przeliczeniu ewidentnie widać że dalej świadczenie nie przysługuje wtedy robisz "twardo" z art. 27 ustawy 500
2. Jeśli klient przynosi zaświadczenie z konkretną kwotą i po przeliczeniu ewidentnie widać że dalej świadczenie nie przysługuje wtedy robisz "twardo" z art. 27 ustawy 500
a jakbym chciała uchylić tak raz dwa trzy bez wszczęciaasiag pisze:1. Jeśli klient nie przynosi zaświadczenia z konkretną kwotą dochodu uzyskanego wtedy robisz "miękko" czyli 155 Kpa

Oprócz Uchylenie za zgodą strony - uzyskanie dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
EZAR zapytanie w CEIDG
stypendium- utrata
policja a składka zdrowotna
ogólne pytanie dot. koordynacji
PILNE
uchylenie w części????
Błędna decyzja. Proszę o pomoc
ROPS
wniosek koordynacja
Sygnity - Panie Tomku - jak wprowadzić utracony w 2017 r.
Dochód na podst ryczałtu- problem
sygnity koordynacja / a od 01.12.2016 nasz Ops
od kiedy świadczenie przysługuje
????
dochód uzyskany
Elmerze i wszyscy inni - wypowiedzcie się bo trzeba to raz n