Uczeń niespełniający obowiązku szkolnego! HELP! - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 maja 2014, 13:44

Mam problem i nie wiem kogo się poradzić, mam nadzieję, że ktoś udzieli mi pomocy.

Otóż nie mam pojęcia co mam dalej zrobić z dzieckiem, które nie spełnia obowiązku szkolnego.
Dyrektor wystąpił z wnioskiem o wszczęcie egzekucji administracyjnej.
Ja natomiast wystawiłem postanowienie o nałożeniu grzywny w celu przymuszenia. Po wystawieniu tego postanowienia nie otrzymałem wpłaty tej grzywny. Następnie wystawiłem ostateczne wezwanie do zapłaty oraz do wykonania obowiązku szkolnego. I dalej cisza ze strony rodziców nieuczącego się dziecka.
Proszę Was o poradę bo naprawdę nie wiem co mam dalej z tym zrobić? Nie wiem czy wysyłać to do komornika skarbowego wystawiając tytuł wykonawczy? (TYT-2 Czteropozycyjny stosowany w egzek. należności pieniężnych ?). Poradźcie coś!

Pozdrawiam Was!
MKADV

Napisano: 14 maja 2014, 11:47

współczuje. nie mam pojęcia co bym zrobiła...
-Karolina

Napisano: 14 maja 2014, 12:46

No szkoda :(
Ktoś inny może jest na tyle mądry aby mnie naprowadzić. ;/
MKADV

Napisano: 14 maja 2014, 13:14

ja bym się bardziej skupiła na tym,żeby to dziecko wróciło do szkoły
zawiadomiła sąd rodzinny
nie ma co straszyć karami finansowymi rodziców, którzy prawdopodobnie klepią biedę i nie będą mieli z czego zapłacić
xyz@

Napisano: 16 maja 2014, 12:29

do xyz, co to znaczy nie ma co straszyć rodziców karami finansowymi? nawet ustawa daje mozliwośc nalicznia kar !!! znasz lepszy sposób przymuszenia ucznia?
xezon

Napisano: 16 maja 2014, 13:07

Miałam takie przypadki. Jeżeli grzywna nie została zapłacona, nie wysyła się już żadnych upomnień tylko egzekucja należności pieniężnych i tytuł do komornika. Tytuł jednopozycyjny - tylko, że coś się zmienia w egzekucji, trzeba to sprawdzić od kiedy wchodzą nowe przepisy.
AgaS

Napisano: 16 maja 2014, 19:56

no właśnie widzisz co z tego skoro kara finansowa nie zrobiła wrażenia na rodzicach ucznia
prawdopodobnie komornik nie będzie miał z czego ściągnąć należności, a uczeń jak nie chodził do szkoły tak nie chodzi
co jest ważniejsze? skuteczna egzekucja długu przez komornika,czy to żeby dzieciak wrócił do szkoły?
xyz@

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x