Napisano: 14 maja 2014, 12:09
"(...) No bo jeśli klientka przyniesie mi f-rę VAt za zakup 4 par obuwia, ja jej powiem, że np. kwalifikuję jej tylko 2 pary, to czy mam prawo to zrobić? Na jakiej podstawie? No bo moje widzimisie, moje subiektywne postrzeżenia to raczej kiepski powód do jakichkolwiek ograniczeń(...)"
Na takiej podstawie że jest to konkretna pomoc na i tu UWAGA... "NA CELE EDUKACYJNE", generalnie podchodzimy do tego tak że dziecko, uczęszczając na zajęcia sportowe (czy to w-f czy inne), rozwija się, i też tak pi razy drzwi traktowane jest to jako cel edukacyjny, ale bez przesady. Ja na dany rok szkolny mam limit 4 bar butów (na cały rok czyli, dwie pary butów na semestr), należy pamiętać że jest to pomoc na CELE EDUKACYJNE, a nie ogólnie pojmowane cele socjalne.
Kiedyś jedna z wnioskodawczyń tłumaczyła zakup butów zimowych tak: "A jak ma dziecko dojść do szkoły?" , odpowiedź jest prosta: stypendia dotyczą konkretnej "działki" która jest wymieniona w ustawie, powtórzę to jeszcze raz: CEL EDUKACYJNY, a nie odciążenie rodziców w zakupach... od innych potrzeb są inne świadczenia(np. zasiłki celowe w OPS).