dlaczego tyle par a nie tyle??? - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 14 maja 2014, 8:01

powiedzcie mi jedno: czy rada gminy ma prawo w uchwale ograniczyć ilość poszczególnych elementów stroju sportowego np. 2 pary butów, 1 dres, 2 pary spodenek itp??? Niektóre gminy tak praktykują... Na jakiej podstawie??? Czy akty prawne wyższego rzędu wprowadzają taką możliwość? Ustawa o systemie oświaty, o pomocy społecznej... Coś mi tu śmierdzi. No bo jeśli klientka przyniesie mi f-rę VAt za zakup 4 par obuwia, ja jej powiem, że np. kwalifikuję jej tylko 2 pary, to czy mam prawo to zrobić? Na jakiej podstawie? No bo moje widzimisie, moje subiektywne postrzeżenia to raczej kiepski powód do jakichkolwiek ograniczeń. Jeśli ja nie kwalifikuje 2 par butów a dwie kwalifikuje, a wnioskodawca mi się odwoła, złoży skargę czy cokolwiek, to co zrobię???
salceson

Napisano: 14 maja 2014, 11:41

mamy katalog wydatkow w uchwale i do tego sie stosujemy. inaczej mozna byloby zwariowac. sa rodziny co potrafia nawet przyniesc faktury za ksiazki dla dzieci do przedszkola i powiedziec ze ich pierwszoklasisci sa zacofani i ucza sie na przedszkolnych. ale ja tego nie przyjmuje. a ograniczenia w uchwale sa jak najbardziej ok, bo za te ubrania to cala rodzine by obkupili a to przeciez ma byc tylko dla tego dziecka.
-Karolina

Napisano: 14 maja 2014, 12:09

"(...) No bo jeśli klientka przyniesie mi f-rę VAt za zakup 4 par obuwia, ja jej powiem, że np. kwalifikuję jej tylko 2 pary, to czy mam prawo to zrobić? Na jakiej podstawie? No bo moje widzimisie, moje subiektywne postrzeżenia to raczej kiepski powód do jakichkolwiek ograniczeń(...)"

Na takiej podstawie że jest to konkretna pomoc na i tu UWAGA... "NA CELE EDUKACYJNE", generalnie podchodzimy do tego tak że dziecko, uczęszczając na zajęcia sportowe (czy to w-f czy inne), rozwija się, i też tak pi razy drzwi traktowane jest to jako cel edukacyjny, ale bez przesady. Ja na dany rok szkolny mam limit 4 bar butów (na cały rok czyli, dwie pary butów na semestr), należy pamiętać że jest to pomoc na CELE EDUKACYJNE, a nie ogólnie pojmowane cele socjalne.
Kiedyś jedna z wnioskodawczyń tłumaczyła zakup butów zimowych tak: "A jak ma dziecko dojść do szkoły?" , odpowiedź jest prosta: stypendia dotyczą konkretnej "działki" która jest wymieniona w ustawie, powtórzę to jeszcze raz: CEL EDUKACYJNY, a nie odciążenie rodziców w zakupach... od innych potrzeb są inne świadczenia(np. zasiłki celowe w OPS).
Tomo

Napisano: 14 maja 2014, 12:26

salceson podzielam Twoje zdanie
uważam, że powinniśmy pilnować,żeby ludzie nie wciskali nam faktur na podręczniki z których nie korzystają
ale w ilość par butów i odzieży to już nie bardzo
skoro ktoś ma taką potrzebę edukacyjną,to jego sprawa, jego pieniądze
xyz@

Napisano: 14 maja 2014, 12:34

No to udowodnij mi jeden z drugim dlaczego zakup 2 par butów sportowych (bo o nich oczywiście mowa) jest cacy, a zakup 4 lub 3 par jest be. Udowodnij tak twardo i racjonalnie. Nie ma podstaw prawnych by odmówić przyjęcia faktury na 4 pary he, he!! Racjonalność zakupów, a prawo to różne rzeczy. Inna sprawa: jedna para się rozdupcyła, drugą ukradli, trzecią dziecko zgubiło... I co? Pracownik zabroni kupić dla dziecka kolejnej pary??? Bo co? Bo według niego to za duzio??? Ha!!! A to ci dobre!!! Co prawo nie zakazuje, na to zezwala.
hmmm...

Napisano: 14 maja 2014, 12:36

Świnto prowda xyz@ ...
hmmm...

Napisano: 14 maja 2014, 14:58

Jakieś pomysły, sugestie, złote myśli??? No pochwalcie się jak robicie. Na ile pozwalacie, ile zakazujecie. Wszak macie władzę (przynajmniej względem klientów) i podejmujecie decyzje. No pisać, nie chować się.
salceson

Napisano: 15 maja 2014, 8:49

Ja tłumaczę rodzicom tak:
jedna para obuwia potrzebnego na wf
jeśli szkoła wymaga obuwia zmiennego - kolejna para
jeśli w statucie szkoły jest wymagany "strój galowy" to obuwie "galowe" też
jeśli klient udowodni,że konieczny jest zakup korków na piłkę nożną lub jakiegoś obuwia na praktykę to też- kieruję się wtedy rozsądkiem czyli w zależności od sytuacji danego ucznia, bez robienia zapasów bo przecież mogą kupować obuwie dwa razy w roku
doraj

Napisano: 20 maja 2014, 8:03

Mam klientkę, która złozyła faktury na których jest informacja, bluza, obuwie, spodnie oczywiście bez adnotacji sportowe. Czy powinnam takie faktury przyjąć?
nero

Napisano: 20 maja 2014, 11:27

powiedz jej by się w nos ugryzła he, he. A tak na serio to bez adnotacji: "sportowe' to ciężko przyjąć. No chyba, że wnioskodawca napisze Ci oświadczenie z art. 233 k.k., że to i tamto jest sportowe i tyle. Takie naciąganie, ale jest.
taka smaka...

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem