zrobić jakiś zapis że resztę kosztów pokrywa dana osoba....tzn. wnioskodawca, czyli np. zapłaciłabym tą fakturę ale jednocześnie obciążyła tą osobę pozostałymi kosztami i musiałaby przy mnie wpłacić te 20zł do kasy....-jeżeli oczywiście księgowa wyrazi zgodę...
to wnioskodawca ma pilnować,żeby nie przekroczyć kwoty z upoważnienia (praktykujemy wydawanie upoważnień)
jeśli zrobi zakupy za więcej,to różnicę ma wpłacić w sklepie,a nie u mnie
zapytaj księgową, na pewno ten pomysł wybije Ci z głowy
XYZ@ proszę o przybliżenie rozliczania faktur na podstawie upoważnienia. Muszę zmienić sposób rozliczenia stypendiów u siebie i jestem ciekawa rozwiązań w innych giminach.
mam nadzieję,że teraz jak ludzie będą mieli kasę z 500+ to odejdziemy od tych przelewów
odbywa się to tak,że osoba, która chce dokonać takiego zakupu skład u nas wniosek o wydanie upoważnienia do zakupu na przelew
wystawiam takie upoważnienie na konkretną osobę i podaję kwotę na jaką dana osoba może zrobić zakupy
osoba z upoważnieniem idzie do sklepu (my nie wskazujemy do jakiego,żeby nikt nas nie posądził o to,że mamy w tym jakiś udział)i robi zakupy
do nas wraca z fakturą przelewową (wystawioną na gminę z zaznaczeniem odbiorcy - czyli człowieka, który dostał upoważnienie)
my płacimy
sklep po otrzymaniu zapłaty wydaje towar
Dziękuje za odpowiedź. To u nas jest podobnie, tyle że bez oświadczenia. Wnioskodawcy z decyzją robią zakupy w sklepach, sklepy wystawiają faktury na gminę, z tyłu na decyzji każdy sklep zapisuje co dana osoba zakupiła (żeby kolejny sklep nie wydał takiego samego towaru i żeby nie było przekroczenia przyznanej kwoty). Kontrole nam tego nie kwestionowały, ale nie wiem czy to nie podchodzi pod zam. pub.??
Dlatego chcę zmienić tę formę bezgotówkową. Po otrzymaniu decyzji i przedstawieniu faktur na siebie, otrzymają zwrot przelewem lub czekiem. W indywidualnych przypadkach (uzasadnionych podaniem) będą mogli się starać o stypendium w formie świadczenia pieniężnego. Mam nadzieję, że 500+ umożliwi mi spokojne wprowadzenie tej formy.