uczennica :( - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 26 lut 2016, 15:42

kajka... pisze:Moim zdaniem na 1 dziecko do dnia ukończenia 18rż ( świadczenie dzielimy). A na to drugie dziecko - w miesiaću w którym jeszcze przysługuje temu 18 latkowi -przyznajemy bez dochodów
- od następnego miesiaca już sprawdzamy kryterium dochodowe.
Takie moje skromne zdanie jest. Aaa i na konferencji w Poznaniu tez takowe stanowisko usłyszałam co mnie w moim przekonaniu upewniło
Wszystko się zgadza, ale nie sprawdzasz samodzielnie kryterium dochodowego. Wnioskodawca musi sobie tego życzyć, dopóki nie złoży wniosku nie masz prawa sama sprawdzać dochodów, bo nie masz do tego podstawy.
Czyli: zakładając, że w przykładzie nr 1 sytuacja dotyczyła rodziny z 2 dzieci, jeśli wniosek był złożony bez sprawdzania dochodów (!) czyli logicznie rzecz biorąc, wnioskowali tylko na drugie dziecko (!) przyznajesz świadczenie na II dziecko.
JEŚLI składali wniosek na 2 dzieci mając tylko i wyłącznie 2 dzieci, to automatycznie jest to wniosek z kryterium (!) więc ukończenie 18 lat przez pierwsze dziecko będzie skutkować tylko i wyłącznie wygaśnięciem uprawnień od tego czasu, natomiast drugie dziecko będzie miało przyznane na cały okres.

Źle sprecyzowane pytanie rodzi wiele opcji, które - było nie było - są prawidłowe.
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:44

hehe kawa i ciasto nie denerwuj się bo nie warto :) Szkoda zdrowia....
Moje stanowisko powyżej :)
kajka...

Napisano: 26 lut 2016, 15:49

Pani a kto tu się denerwuje?
Matko jedyna, jakbym miała się denerwować pierdołami, to by mnie już dawno na noszach wynieśli 8-)
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 16:04

wyjaśnienie 1
oczywiście ze uczennica żle zadała pytanie, bo jest uczennicą , własnie zaczeła prace i ma pytań 100 :(

wyjaśnienie 2
wnioskodawca ma 3 dzieci, nie wnosi o ustalenie prawa na 1 dziecko, czyli tabela A wniosku /nie dotyczy,
zatem wypełnia tabelę Bwnosku i wpisuje dwoje dzieci, czyli wniosek bez dochodów.
tak jak pisalam pierwsze dziecko wskazane we wniosku kończy 18 lat w trakcie trwania okresu,
i moje pytanie jest takie do kiedy przyznajemy 2 dziecku z wniosku?????
1) do dnia urodzin pierwszego?
2) czy do końca tegoż miesiąca ?
gops...

Napisano: 26 lut 2016, 16:27

3. do 30 września 2017

no bo jak ten jeden 18 latek z części b wyleci, to zostaje to jedno na które nie wnioskowano i drugie młodsze w cześci b

tylko tak myślę, że ten niewnioskowany to moze bliźniak tego co kończy 18 z części b bo jakby był starszy to raczej pełnoletni więc nie mógłby być tym ustawowym "pierwszym dzieckiem" :twisted:

wymyślacie takie hipotetyczne pierdoły, że aż zęby bolą :lol:

a co do podzielności jest mozliwa tylko w trzech przypadkach ściśle określonych, jak jedno dziecko kończy 18 to tylko temu dzielimy, następne w kolejce ma do końca miesiąca.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lut 2016, 20:20

gops... pisze:wyjaśnienie 1
oczywiście ze uczennica żle zadała pytanie, bo jest uczennicą , własnie zaczeła prace i ma pytań 100 :(

wyjaśnienie 2
wnioskodawca ma 3 dzieci, nie wnosi o ustalenie prawa na 1 dziecko, czyli tabela A wniosku /nie dotyczy,
zatem wypełnia tabelę Bwnosku i wpisuje dwoje dzieci, czyli wniosek bez dochodów.
tak jak pisalam pierwsze dziecko wskazane we wniosku kończy 18 lat w trakcie trwania okresu,
i moje pytanie jest takie do kiedy przyznajemy 2 dziecku z wniosku?????
1) do dnia urodzin pierwszego?
2) czy do końca tegoż miesiąca ?

Skoro pierwsze dziecko wpisane we wniosku część B kończy 18 lat to ile lat w momencie składania tegoż wniosku ma to pierwsze dziecko ( to na które się nie ubiega i nie wypełnia części A?) No bo wychodzi ze powyżej 18rż no i wtedy nie jest w myśl naszej ustawy pierwszym dzieckiem i zostaje jej 2 dzieci na które ewentualnie może się ubiegać. aaa no chyba ze 1 i 2 to bliźniaki lub różnica wieku jest........... ;)

Jeśłi się mylę to poprawcie mnie....

Nie ma co tworzyć przypadków i gdybać co będzie.
kajka...

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x