Wszystko się zgadza, ale nie sprawdzasz samodzielnie kryterium dochodowego. Wnioskodawca musi sobie tego życzyć, dopóki nie złoży wniosku nie masz prawa sama sprawdzać dochodów, bo nie masz do tego podstawy.kajka... pisze:Moim zdaniem na 1 dziecko do dnia ukończenia 18rż ( świadczenie dzielimy). A na to drugie dziecko - w miesiaću w którym jeszcze przysługuje temu 18 latkowi -przyznajemy bez dochodów
- od następnego miesiaca już sprawdzamy kryterium dochodowe.
Takie moje skromne zdanie jest. Aaa i na konferencji w Poznaniu tez takowe stanowisko usłyszałam co mnie w moim przekonaniu upewniło
Czyli: zakładając, że w przykładzie nr 1 sytuacja dotyczyła rodziny z 2 dzieci, jeśli wniosek był złożony bez sprawdzania dochodów (!) czyli logicznie rzecz biorąc, wnioskowali tylko na drugie dziecko (!) przyznajesz świadczenie na II dziecko.
JEŚLI składali wniosek na 2 dzieci mając tylko i wyłącznie 2 dzieci, to automatycznie jest to wniosek z kryterium (!) więc ukończenie 18 lat przez pierwsze dziecko będzie skutkować tylko i wyłącznie wygaśnięciem uprawnień od tego czasu, natomiast drugie dziecko będzie miało przyznane na cały okres.
Źle sprecyzowane pytanie rodzi wiele opcji, które - było nie było - są prawidłowe.